Beneficiile saunei finlandeze. S─ân─âtate simpl─â de la nordici

1 2 jpg jpeg

Finlanda este cunoscut─â pentru tradi┼úia de mii de ani pe care o are cultura saunei. De la cabinele antice ├«n p─âm├ónt la cabinele moderne de saun─â, principiul de baz─â al saunei finlandeze a r─âmas acela┼či, adic─â ├«mbinarea aspectelor b─âii cu aer cald de tipul celei antice romane cu baia de abur turceasc─â.

├Än sauna finlandez─â temperaturile ajung la 90-100 de grade Celsius. Organismul uman nu suport─â mai mult de 42 de grade Celsius, astfel c─â ├«n cazul acestei saune corpul ├«ncearc─â s─â ├«┼či regleze temperatura dilat├ónd porii epidermei, astfel cresc├ónd transpira┼úia, prin care se pierde c─âldura ├«n exces.

Beneficiile saunei finlandeze ÔÇô expunerea la temperaturi ridicate creeaz─â transpira┼úia abundent─â prin care se elimin─â toxinele

Atunci c├ónd organismul este expus la temperaturi foarte ridicate, se creeaz─â o stare de febr─â artificial─â (hipertermie), care face parte din procesul de vindecare natural─â a organismului, stimul├ónd sistemul imunitar prin producerea de globule albe, interferoni ┼či anticorpi.

Cele mai importante beneficii ale saunei finlandeze sunt: revitalizarea pielii ┼či p─âstrarea elasticit─â┼úii ei, cre┼čterea rezisten┼úei organismului la infec┼úii ┼či viru┼či, durerile artritei sunt alinate, relaxarea mu┼čchilor, eliminarea toxinelor din organism, accelerarea circuitului sanguin ┼či o stare de bun─â dispozi┼úie ├«n urma saunei.

Sauna uscat─â este cea mai eficient─â ├«n ceea ce prive┼čte ├«nc─âlzirea c├ót mai mare. Climatul pe care ├«l creeaz─â permit corpului s─â suporte mai bine temperaturile ridicate. De altfel, transpira┼úia abundent─â permite corpului s─â se detoxifieze c├ót mai bine. La intrarea ├«n saun─â este recomandat un du┼č la temperatura camerei ┼či hidratare din plin, iar la ie┼čire se recomand─â un du┼č rece, aceast─â alternan┼ú─â determin├ónd modific─âri bru┼čte la nivelul sistemului arterial, ceea ce constituie o form─â de antrenament excelent pentru motilitatea vascular─â.

Beneficiile saunei finlandeze ÔÇô sauna, un remediu naturist pentru acnee ┼či boli ale pielii

├Än lichidele secretate de glandele sudoripare ├«n momentul expunerii la temperaturi ridicate, se g─âsesc ┼či s─âruri minerale sau substan┼úe reziduale din organism. ├Än plus, glandele secret─â ┼či o protein─â bactericid─â, care are rolul de a limita dezvoltarea florei bacteriene cutanate, astfel c─â este o metod─â foarte bun─â de a sc─âpa de acnee.

A┼ča cum ceaiurile sudorifice sunt cele mai bune pentru a sc─âpa de r─âceal─â, sauna uscat─â, care stimuleaz─â transpira┼úia abundent─â, ajut─â organismul s─â se debaraseze f─âr─â medicamente se bacteriile ┼či viru┼čii de la nivelul epidermei, dar ┼či de cele de la nivelul c─âilor respiratorii. Bacteriile nu rezist─â la temperaturi ├«ntre 80-90 de grade Celsius, temperaturile suportate de cei mai mul┼úi oameni. Prevenirea anumitor boli se poate face prin sauna finlandez─â.

Un alt beneficiu pe care ├«l aduce sauna finlandez─â este c─â studii recente au ar─âtat c─â organismul se comport─â ├«n sauna uscat─â ca atunci c├ónd face exerci┼úii cardio. Asta ├«nseamn─â c─â sauna ritmul inimii cre┼čte, circula┼úia sangvin─â se ├«mbun─ât─â┼úe┼čte, a┼čadar are loc accelerarea metabolismului.

Beneficiile saunei finlandeze ÔÇô ├«nt─âre┼čte sistemul imunitar ┼či accelereaz─â metabolismul

Se cunoa┼čte c─â exfolierea pielii se face mult mai bine dup─â un du┼č fierbinte sau dup─â saun─â, deoarece porii se deschid ┼či pielea se cur─â┼ú─â mai eficient. A┼čadar, sauna este mediul perfect de a face tratamente pentru piele sau ten cu diferite m─â┼čti, dar este la fel de bun─â ┼či pentru aromaterapie pentru desfundarea c─âilor respiratorii sau relaxare. Aroma de ment─â sau eucalipt pot fi folosite pentru desfundarea nasului, lavanda ┼či trandafirul pentru ├«mprosp─âtare ┼či antiinflamatoriu, iar pentru energie esen┼úa de portoclae sau l─âm├óie.

Relaxarea ├«ntr-un mod natural dup─â o zi de munc─â plin─â sau dup─â un antrenament mai intens se face mai ales prin saun─â, a┼čadar, pe l├óng─â beneficiile asupra organismului, sauna are beneficii excelente ┼či asupra st─ârii psihice.

Sauna umedă creează vapori de apă, dar temperatura este mai redusă decât în cazul saunelor uscate finlandeze. Saunele umede sunt mult mai eficiente pentru hidratarea pielii. Se recomandă masajul cu uleiuri hidratante după saună pentru pielea deshidratată.