Beneficiile extraordinare ale duşurilor reci

1 2 jpg jpeg

Duşurile reci au avut dintotdeauna un rol important în diverse culturi din varii motive: de la spartani, grecii antici şi romani până la triburile indiene din America sau scandinavi, apa rece făcea parte din ritualurile tradiţionale de înfrumuseţare, fiind benefică şi pentru sănătate.

Iată, aşadar, o serie de beneficii ale duşurilor reci:

Dusurile reci stimulează şi îmbunătăţesc circulaţia sangvină

În momentul în care apa rece atinge pielea, circulaţia sangvină se intensifică, moment în care sângele este pompat către toate organele. În plus, acest lucru este benefic pentru sistemul cardiovascular şi ajută la reglarea tensiunii arteriale, la rigidizarea arterelor şi inclusiv a varicelor. De asemenea, creşterea fluxului de sânge către creier îl face să funcţioneze optim şi să fie alert pentru timp îndelungat.

Apa rece este antidepresivă

Adrenalina şi senzaţia ameţitoare pe care le obţii în urma unui duş rece sunt provocate de milioanele de impulsuri electrice transmise de terminaţiile nervoase ale creierului, acestea având un puternic efect antidepresiv.

Un studiu publicat în 2008, numit ''Duşul rece ca potenţial tratament împotriva drepresiei'', prezintă o ipoteză interesantă şi, anume, că depresia poate fi provocată de ''un stil de viaţă căruia i-au lipsit anumiţi factori de stres, situaţii care au fost experimentate de primate de-alungul a milioane de ani de evoluţie, precum modificări de scurtă durată a temperaturii corpului (de exemplu, înotatul în apă rece) sau lipsa unui exerciţiu termic''.

Dovezile par să susţină ipoteza. Expunerea la frig activează sistemul nervos simpatic şi ajută la eliberarea noradrenalinei, un produs chimic care atenuează depresia.

Apa rece este benefică pentru păr şi piele

Există un motiv justificat pentru care este recomandată clătirea părului cu apă rece, fiind recunoscut faptul că redă strălucirea părului. Apa caldă sau fierbinte tinde să usuce pielea şi părul, în timp ce apa rece le redă fermitatea şi strălucirea. În plus, nici pielea nu se mai încreţeşte.

Apa rece îmbunătăţeşte performanţele atleţilor

Într-un studiu recent publicat în American Journal of Physiology, s-a constatat că atleţii care folosesc apa rece imediat după antrenamentele solicitante sunt capabili să mărească efortul în timpul mai multor sesiuni succesive de antrenament.

Un alt studiu arată că un duş rece administrat imediat după exerciţiile fizice ajută corpul să se refacă mai repede.

Dusurile reci întăresc puterea mentală

Trebuie să recunoşti că ai nevoie de o anumită doză de curaj şi pregătire mentală pentru a închide apa caldă. Însă, cu cât iţi expui mai mult corpul la anumiţi factori de stres, cu atât mai repede îl vei obişnui. Cu alte cuvinte, îţi vei obişnui corpul cu duşuri reci, lucru care nu poate fi decât benefic.