Terapii alternative pentru hernia de disc

1 hernie de disc jpg jpeg

Durerea ┼či dificult─â┼úile de mers sunt principalele simptome ale herniei de disc. ├Än func┼úie de c├ót de avansat─â este hernia de disc, pot fi recomandate ┼či metode alternative de tratament.

O pozi┼úie incorect─â pe scaun, men┼úinut─â pentru o perioad─â lung─â de timp, sedentarismul, num─ârul de kilograme ├«n plus sau ridicarea frecvent─â a greut─â┼úilor suprasolicit─â coloana vertebral─â. Astfel, discurile  din coloana vertebral─â se deplasez─â, se deformeaz─â sau chiar se rup ┼či lezeaz─â termina┼úiile nervoase. Hernia de disc apare atunci c├ónd o r─âd─âcin─â a unui nerv spinal este comprimat─â. ├Än general, se manifest─â la discurile lombare L4 ┼či L5, deoarece acestea sus┼úin cea mai mare parte din greutatea corpului. Opera┼úia este de cele mai multe ori solu┼úia recomandat─â, dar exist─â ┼či alte metode alternative prin care poate fi comb─âtut─â durerea.

Calmante pentru dureri

├Än primele stadii ale bolii, atunci c├ónd se manifest─â prin dureri la efort, dureri care radiaz─â ├«n picior ┼či amor┼úeli ale membrului sunt recomandate tratamentele mai pu┼úin invazive. Durerea poate fi comb─âtut─â prin tratamente cu antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt diclofenacul, analgezicele ┼či decontracturantele musculare. Dac─â analgezicele se iau pe cale oral─â, antiinflamatoarele se pot aplica sub form─â de unguent, care se maseaz─â de mai multe ori pe zi pe zona dureroas─â sau pot fi administrate sub form─â de infiltra┼úii, la nivelul coloanei. Decontracturantele, sub form─â de pilule orale, relaxeaz─â musculatura spatelui, deoarece atunci c├ónd mu┼čchii sunt ├«ncorda┼úi, senza┼úia de durere se amplific─â.

Kinetoterapia ├«nt─âre┼čte musculatura

Procedurile se realizeaz─â doar ├«n cabinete de specialitate. Exerci┼úiile de kinetoterapie tonifiaz─â musculatura ┼či astfel se faciliteaz─â men┼úinerea posturii corecte. ├Än acela┼či timp, este sc─âzut─â presiunea la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce are efect ┼či asupra discului afectat, care nu va mai ap─âsa pe nervul spinal. Durerea scade ├«n intensitate ┼či musculatura va sus┼úine mai eficient coloana vertebral─â.

Fizioterapia cuprinde tratamente complexe

Unele forme de hernie de disc pot fi ameliorate prin fizioterapie, mai exact electroterapie, hidrotermoterapie ┼či balneoterapie. ├Än timpul ┼čedin┼úelor de electroterapie sunt aplicate cantit─â┼úi sc─âzute de energie electric─â ├«n zona afectat─â, care au efect antiinflamator, decontracturant ┼či analgezic. Atunci c├ónd durerea se manifest─â doar ├«n timpul anumitor ac┼úiuni, este recomandat─â hidrotermoterapia, adic─â b─âi simple, de plante sau ├«n bazine special amenajate. ┼×i ├«mpachet─ârile cu parafin─â sunt recomandate ├«n acest caz. Balneoterapia se face ├«n sta┼úiuni balneare ┼či cuprinde sedin┼úe de masaj, hidrokinetoterapie ├«n ap─â termal─â ┼či ├«mpachet─âri cu n─âmol.

Tratamentul chiropractic înlătură durerea

Hernia de disc se num─âr─â printre cele mai frecvente afec┼úiuni pentru care pacien┼úilor li se recomand─â tratamentul chiropractic. Se concentreaz─â pe manipularea delicat─â a coloanei vertebrale pentru a elimina deregl─ârile sistemului nervos, amelior├ónd, astfel, condi┼úia medical─â. ├Än timpul procedurilor sunt identificate interferen┼úele de la nivelul sistemului nervos, denumite subluxa┼úii, care ├«ntrerup comunicarea de la creier c─âtre coloana vertebral─â. Acestea sunt mai apoi corectate prin manevre care decomprim─â nervul ┼či astfel durerea este diminuat─â sau ├«nl─âturat─â.

Bine de ┼čtiut

Pentru tratarea herniei de disc este recomandat ┼či masajul, care relaxeaz─â musculatura, calmeaz─â durerea ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte circula┼úia s├óngelui.

Caseta specialistului

Dr. Lou Jacobs, medic specialist chiropractor, Intermedicas, Bucure┼čti

Avantajul chiropracticii const─â ├«n faptul c─â este o procedur─â non-invaziv─â, nu folose┼čte medicamente, nu presupune interven┼úii chirurgicale, iar tratamentul este de scurt─â durat─â, spre deosebire de fizioterapie sau kinetoterapie. Chiropractica este recomandat─â indiferent de absen┼úa sau prezen┼úa durerii sau a simptomelor. Odat─â ce a fost identificat─â o perturbare a sistemului nervos, orice func┼úie poate fi ├«mbun─ât─â┼úit─â, indiferent de v├órsta pacientului, contribuind la ameliorarea st─ârii generale de s─ân─âtate a corpului. Tratamentul chiropractic s-a dovedit eficient ┼či ├«n combaterea durerilor cauzate de leziuni produse ├«n cadrul activit─â┼úii sportive sau dureri legate de sarcin─â.