Sulfina, leac contra varicelor. Ce alte beneficii mai are planta

1 sulfina jpg jpeg

Cunoscut─â ├«n popor ca iarba de piatr─â sau molotru galben, sulfina ├«nflore┼čte ├«ncep├ónd din luna aceasta ┼či poate fi culeas─â p├ón─â ├«n septembrie. Multiplele ei propriet─â┼úi curative o fac un remediu de ├«ncredere ├«n tratarea varicelor ┼či nu numai.

O g─âse┼čti oriunde mergi ├«n ┼úar─â, pe marginea drumurilor, ├«n zone pietroase, chiar ┼či la altitudini de 1.200 de metri. Sulfina te ├«mbie prin colorit s-o culegi. Pentru a nu deveni toxic─â, este important s─â fie t─âiat─â de la 30 de centimetri de la flori ├«n jos ┼či s─â fie uscat─â ├«n locuri r─âcoroase, umbroase, a┼čezat─â ├«n strat sub┼úire. Ceea ce a f─âcut-o s─â fie considerat─â un leac eficient a fost probarea ├«n timp a propriet─â┼úilor ei antibacteriene, emoliente, de calmare a durerilor abdominale, de refacere a celulelor hepatice ┼či de normalizare a tensiunii arteriale.

Utilă în caz de ulceraţii varicoase

├Än bolile vaselor sangvine, ca varicele, ulcera┼úiile varicoase, arterita, flebita, tromboflebita, sulfina este un remediu care ┼či-a demonstrat calit─â┼úile. Secretul eficien┼úei leacului este o substan┼ú─â din compozi┼úia plantei, numit─â cumarin─â, care, prin uscarea plantei, se transform─â ├«n dicumarol, un puternic anticoagulant. Timp de o lun─â, se poate face o cur─â cu tinctur─â de sulfin─â, luat─â de 3 ori pe zi, ├«ntr-o cantitate de 10 pic─âturi diluate ├«n 50 ml de ap─â fiart─â ┼či r─âcit─â. Sulfina se poate folosi ┼či sub form─â de infuzie preparat─â din 2 linguri de plant─â m─ârun┼úit─â la 1 can─â cu ap─â fierbinte. Dup─â un sfert de or─â, se poate strecura ceaiul, iar dup─â ce devine c─âldu┼ú ┼či surpotabil la nivelul pielii, se aplic─â pe zonele dureroase comprese ├«mbibate ├«n el. Se men┼úin 20-30 de minute.

Atenţie!

Pentru ca, ├«n timpul usc─ârii, s─â nu-┼či creasc─â ├«n exces concentra┼úia de anticoagulant dicoumarol, devenind toxic─â, este important ca sulfina s─â fie a┼čezat─â ├«n locuri care-i permit uscarea rapid─â, f─âr─â a se altera.

Repară ţesuturile de la nivelul pielii

R─ânile, afec┼úiunile pielii, contuziile pot fi tratate cu succes cu infuzie de sulfin─â, preparat─â asem─ân─âtor cu cea contra varicelor. ├Än bolile de piele se mai poate face un ceai din 100 g de plant─â la 2 litri de ap─â clocotit─â, care se toarn─â ├«n apa folosit─â la ├«mb─âiere. R─ânile se vindec─â mai repede cu ajutorul compreselor cu infuzie de sulfin─â, datorit─â efectului cicatrizant al plantei, dar ┼či ca urmare a aplic─ârii unui unguent care con┼úine sulfin─â. ├Äl po┼úi prepara ├«n cas─â prin omogenizarea a 20 g de plant─â, 40 g cear─â de albine ┼či 40 ml de ulei vegetal.

Alung─â insomnia

Pentru cei care pun greu gean─â pe gean─â, sulfina este un remediu care trebuie pus la ├«ncercare, deoarece are efect sedativ. Peste 2 linguri┼úe de plant─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â se toarn─â 1 can─â cu ap─â clocotit─â. Dup─â un sfert de or─â, se strecoar─â ┼či se bea. ├Än loc de ceai, mai u┼čor de luat pentru unii, capsulele pe baz─â de sulfin─â sunt ┼či ele eficiente. O capsul─â de 3 ori pe zi poate fi util─â ┼či ├«n alte afec┼úiuni: colecistita, tromboflebita, nevralgia, astmul.  

Alte remedii în cazul varicelor

-masajul picioarelor cu unguent cu castan s─âlbatic sau crem─â de arnic─â;

-comprese cu ceai de g─âlbenele, t─ât─âneas─â, castan s─âlbatic;

- b─âi cu ap─â ├«n care se pun c├óteva pic─âturi de ulei esen┼úial de chiparos ┼či de l─âm├óie.