Silurul, planta care combate infecţiile. Cum prepari remediile

1 silur jpg jpeg

Numit─â ┼či floare de leac, silurul flori mici, albe cu pete galbene ┼či violete. Cre┼čte pe p─â┼čuni calcaroase ┼či la marginile p─âdurilor ca o plant─â semiparazitar─â. Din p─âr┼úile ei aeriene uscate se prepar─â leacuri de ajutor ├«n boli oculare sau viroze.

Leacurile preparate din silur confer─â un plus de fenoli care inhib─â cre┼čterea bacterian─â ├«n caz de r─âceli sau infec┼úii. De asemenea, silurul con┼úine flavonoide, compu┼či vegetali cu ac┼úiune antioxidant─â ┼či de neutralizare a radicalilor liberi din corp, tanini, cu propriet─â┼úi astringente, dar ┼či substan┼úe antimicrobiene numite iridoide, cu calit─â┼úi antiinflamatoare. Din silur se prepar─â infuzii, decocturi ┼či tincturi. ├Än Islanda, se folose┼čte sucul de silur pentru numeroase afec┼úiuni, ├«ndeosebi pentru cele ale ochilor, dar ┼či pentru ├«mbun─ât─â┼úirea memoriei. ├Än Sco┼úia, planta de silur uscat─â se infuzeaz─â ├«n lapte, apoi, cu solu┼úia rezultat─â, se tamponeaz─â ochii irita┼úi. Trebuie re┼úinut c─â supradozarea cu silur poate conduce la apari┼úia insomniei, a dificult─â┼úilor de respira┼úie, a inflama┼úiei sau a m├ónc─ârimilor oculare. Uneori, poate s─â dea grea┼ú─â sau chiar confuzie. Nu este un leac recomandat pentru gravide sau m─âmici care al─âpteaz─â, iar cei care doresc s─â aplice remedii pe baz─â de silur pentru afec┼úiunile oculare, trebuie s┬ş-o fac─â sub supravegherea medicului sau a fitoterapeutului. Mai mult, este necesar s─â-┼či protejeze ochii de razele ultraviolete pe perioada de tratament cu ajutorul unor ochelari de soare.

1. Ceaiul cre┼čte apetitul

Lipsa poftei de m├óncare poate fi comb─âtut─â mai u┼čor cu ajutorul infuziei de silur, deoarece leacul ofer─â avantajul de a m─âri secre┼úiile gastrice. Se amestec─â 2 linguri┼úe  de plant─â ├«ntr-o can─â cu ap─â ┼či se acoper─â 15 minute, apoi se strecoar─â. Este nevoie de 3 c─âni de ceai pe zi. Remediul este recomandat ┼či ├«n anorexie. ├Än medicina islandez─â, se folose┼čte ┼či sucul stors din silur pentru a alunga problemele legate de lipsa apetitului.

2. Remediu bun în caz de răceală

Silurul are efect sedativ ┼či propriet─â┼úi antiinflamatoare datorit─â unor substan┼úe antimicrobiene numite iridoide pe care le con┼úine. Mai mult, fenolii ┼či taninii din plant─â cresc rezisten┼úa le infec┼úii ┼či stopeaz─â ├«nmul┼úirea bacteriilor. Din aceste motive, tinctura de silur este un leac util ├«n caz de r─âceli, dureri de cap, inapeten┼ú─â. Este nevoie s─â se ia c├óte 5 pic─âturi de 3 ori pe zi, amestecate cu un pahar de ceai de silur. Dac─â nu se observ─â ├«mbun─ât─â┼úiri, se poate cre┼čte doza la 20-30 de pic─âturi dizolvate ├«ntr-o can─â cu ceai sau ap─â, de 3 ori pe zi.

3. Tinctura, adjuvant în bolile oculare

Datorit─â propriet─â┼úilor antiinflamatoare, astringente, dezinfectante ┼či sedative, tinctura de silur poate fi aplicat─â, ├«n paralel cu tratamentul indicat de medicul specialist, ├«n conjunctivit─â, secre┼úii oculare purulente, inflama┼úii oculare. Se folose┼čte ┼či ├«n caz de fotofobie sau de oboseal─â la nivelul ochilor ├«n urma suprasolicit─ârii intelectuale. Se face gargar─â cu un amestec f─âcut din 30 de pic─âturi de tinctur─â dizolvat─â ├«n infuzie de silur ├«n raport 1:3. O alt─â variant─â de a utiliza tinctura de silur este s─â se amestece 1 linguri┼ú─â de preparat cu 3 linguri de infuzie de silur. Cu aceasta se tamponeaz─â cu grij─â zona din jurul ochilor pentru ca amestecul s─â nu p─âtrund─â ├«n ochi.

4. Leac în afecţiunile ORL

Sinuzitele ┼či infec┼úiile urechii medii se amelioreaz─â ┼či sunt tratate mai u┼čor dac─â se urmeaz─â ┼či o cur─â cu infuzie de silur. Aceasta poate combate inflama┼úia mucoasei nazale, ├«nso┼úit─â de secre┼úie abundent─â. Pentru preparea infuziei, este nevoie de 1 linguri┼ú─â de plant─â ┼či 1 can─â cu ap─â clocotit─â. Se acoper─â 15-20 de minute, se strecoar─â ┼či se las─â la r─âcit ├«nainte de a se bea. Se repet─â procedura de 2 ori pe zi pe toat─â perioada de timp ├«n care simptomele nu cedeaz─â.