Seva de mesteac─ân sau "b─âutura zeilor" energizeaz─â ┼či readuce buna dispozi┼úie

2 seva mesteacan jpg jpeg

La fel ca frunzele, mugurii, scoar┼úa, ┼či seva de mesteac─ân este apreciat─â ┼či recomandat─â de fitoterapeu┼úi datorit─â propriet─â┼úilor diuretice, depurative, utile pentru s─ân─âtate. Iat─â de ce este considerat─â un adev─ârat elixir!

Seva proaspătă de mesteacăn este un lichid similar cu apa, fără gust, dar cu bogată compoziţie nutritivă: calciu, potasiu, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, fier, cupru, cobalt, zinc, crom, litiu, seleniu, flavonoide, vitamina C, aminoacizi, zaharuri.

Agent de drenare excelent

Seva de mesteac─ân tonific─â organismul ┼či favorizeaz─â combaterea calculilor renali. Se recomand─â administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, diminea┼úa ┼či seara, 1 lun─â, ├«n cazul adul┼úilor. Pentru copiii de peste 10 ani, este indicat─â pentru aceea┼či frecven┼ú─â ┼či perioad─â doza de 1 ml. Ca s─â beneficiezi de calit─â┼úile mesteac─ânului, care s-a dovedit util ├«n caz de eczeme, cistite, reumatism, inflama┼úii, ┼úine cura cu sev─â 3 s─âpt─âm├óni, timp ├«n care este benefic s─â bei 1 litru de lichid pe zi. Curele sunt benefice prim─âvara ┼či toamna, c├ónd organismul are nevoie de detoxificare ┼či la nivelul articula┼úiilor. Extractul contribuie la eliminarea acidului uric care s-a depus pe articula┼úii.

Cum o procuri

Seva de mesteac─ân se recolteaz─â prim─âvara. Aceasta este perioada c├ónd seva, lichidul binef─âc─âtor din mesteceni, urc─â ├«n trunchiul arborilor ┼či poate fi extras. Dac─â ai posibilitatea, ar fi bine s─â recoltezi singur seva, ├«ns─â la fel de bine o po┼úi achizi┼úiona din magazinele cu profil naturist sau din surse de ├«ncredere care comercializeaz─â acest produs. Da c─â o procuri direct din mesteac─ân, faci o gaur─â ├«n trunchi ┼či cu ajutorul unui furtun ┼či al unei sticle ├«nc─âp─âtoare extragi seva. ├Än c├óteva ore, po┼úi ob┼úine chiar ┼či 1 litru de sev─â. Este obligatoriu ca, dup─â ce arborele ┼úi-a ÔÇ×d─âruitÔÇť acest elixir, s─â acoperi g─âurile f─âcute cu r─â┼čin─â sau cu cear─â, pentru ca mesteac─ânul s─â nu se ├«mboln─âveasc─â sau s─â se usuce.

Alte remedii cu mesteac─ân

De la acest arbore se utilizeaz─â ├«n scop terapeutic scoar┼úa, frunzele ┼či mugurii pentru infuzii ┼či decocturi, uleiul extras din scoar┼ú─â pentru diminuarea crampelor musculare, pentru dureri ┼či inflama┼úii. Frunzele tinere, de prim─âvar─â, pot fi consumate proaspete, ├«n cure de purificare a organismului. Acestea favorizeaz─â eliminarea excesului de acid uric ┼či aduc beneficii ├«n caz de reten┼úie de ap─â. C├ónd suferi din pricina picioarelor umflate, bea infuzie din 40 g de frunze uscate ┼či 1 litru de ap─â fiart─â (amestecul se las─â la infuzat 10 minute, apoi se strecoar─â). Sunt indicate 2-3 ce┼čti de infuzie pe zi. @naturallivingideas.com