Seva de mesteacăn sau "băutura zeilor" energizează şi readuce buna dispoziţie

2 seva mesteacan jpg jpeg

La fel ca frunzele, mugurii, scoarţa, şi seva de mesteacăn este apreciată şi recomandată de fitoterapeuţi datorită proprietăţilor diuretice, depurative, utile pentru sănătate. Iată de ce este considerată un adevărat elixir!

Seva proaspătă de mesteacăn este un lichid similar cu apa, fără gust, dar cu bogată compoziţie nutritivă: calciu, potasiu, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, fier, cupru, cobalt, zinc, crom, litiu, seleniu, flavonoide, vitamina C, aminoacizi, zaharuri.

Agent de drenare excelent

Seva de mesteacăn tonifică organismul şi favorizează combaterea calculilor renali. Se recomandă administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, 1 lună, în cazul adulţilor. Pentru copiii de peste 10 ani, este indicată pentru aceeaşi frecvenţă şi perioadă doza de 1 ml. Ca să beneficiezi de calităţile mesteacănului, care s-a dovedit util în caz de eczeme, cistite, reumatism, inflamaţii, ţine cura cu sevă 3 săptămâni, timp în care este benefic să bei 1 litru de lichid pe zi. Curele sunt benefice primăvara şi toamna, când organismul are nevoie de detoxificare şi la nivelul articulaţiilor. Extractul contribuie la eliminarea acidului uric care s-a depus pe articulaţii.

Cum o procuri

Seva de mesteacăn se recoltează primăvara. Aceasta este perioada când seva, lichidul binefăcător din mesteceni, urcă în trunchiul arborilor şi poate fi extras. Dacă ai posibilitatea, ar fi bine să recoltezi singur seva, însă la fel de bine o poţi achiziţiona din magazinele cu profil naturist sau din surse de încredere care comercializează acest produs. Da că o procuri direct din mesteacăn, faci o gaură în trunchi şi cu ajutorul unui furtun şi al unei sticle încăpătoare extragi seva. În câteva ore, poţi obţine chiar şi 1 litru de sevă. Este obligatoriu ca, după ce arborele ţi-a „dăruit“ acest elixir, să acoperi găurile făcute cu răşină sau cu ceară, pentru ca mesteacănul să nu se îmbolnăvească sau să se usuce.

Alte remedii cu mesteacăn

De la acest arbore se utilizează în scop terapeutic scoarţa, frunzele şi mugurii pentru infuzii şi decocturi, uleiul extras din scoarţă pentru diminuarea crampelor musculare, pentru dureri şi inflamaţii. Frunzele tinere, de primăvară, pot fi consumate proaspete, în cure de purificare a organismului. Acestea favorizează eliminarea excesului de acid uric şi aduc beneficii în caz de retenţie de apă. Când suferi din pricina picioarelor umflate, bea infuzie din 40 g de frunze uscate şi 1 litru de apă fiartă (amestecul se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară). Sunt indicate 2-3 ceşti de infuzie pe zi. @naturallivingideas.com