Saschiul: ce beneficii are

1 saschiu jpg jpeg

Este o plantă ornamentală, preferată pentru acest rol, datorită florilor albastre, care înveselesc grădinile. Însă adevăratele puteri ale saschiului nu stau în frumuseţe, ci în calităţile terapeutice.

Toate speciile de saschiu sunt apreciate pentru virtu┼úile lor terapeutice, deoarece au un con┼úinut de peste 40 de alcaloizi (vincamin─â, izovincamin─â, vincin─â, vincamicin─â, vincristina), printre care, mul┼úi valorifica┼úi ├«n industria farmaceutic─â.  

Ast─âzi, vincamina de sintez─â este printre cele mai v├óndute medicamente pe plan mondial ┼či se adreseaz─â ├«n principal bolilor aparatului cardiovascular ┼či afec┼úiunilor cerebrale, iar vincristina ob┼úinut─â sintetic este pe lista medicamentelor esen┼úiale ale Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii pentru tratamentul leucemiei. Datorit─â acestor alcaloizi, saschiul are propriet─â┼úi hipotensive, vasodilatatoare, antisclerotice, spasmolitice, hemostatice ┼či cicatrizante.

Leac util în boli degenerative

Vinul de saschiu este utilizat ┼či pentru afec┼úiunile urechii interne, este un revigorant foarte bun al sistemului nervos central ┼či trateaz─â boli degenerative precum demen┼ú─â senil─â ┼či boala Alzheimer. Doza zilnic─â uzual─â este o ce┼čcu┼ú─â de 30 ml de vin de saschiu, de dou─â ori pe zi.

Iat─â cum se prepar─â:  peste 50 g de saschiu uscat ┼či m─ârun┼úit se toarn─â 1 litru de vin ro┼ču dat ├«n clocot. Se las─â la macerat 10 zile, agit├óndu-se de 2-3 ori pe zi. Dup─â 10 zile, vinul se filtreaz─â ┼či se las─â la decantat 6 zile. Se va completa cu vin p├ón─â la 1 litru. Se pune la p─âstrat ├«n flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dac─â are o concentra┼úie alcoolic─â de 11 grade, altfel, se p─âstrez─â la frigider.

Susţine inima

Indica┼úia major─â a saschiului este reprezentat─â de bolile inimii: insuficien┼ú─â cardiac─â, aritmii, angin─â pectoral─â, infarct miocardic, iar preparatele din saschiu sunt recomandate a fi folosite zilnic at├ót pentru preven┼úie, c├ót ┼či de cei bolnavi.

Decoctul se ob┼úine astfel: 4 linguri cu saschiu uscat ┼či m─ârun┼úit se fierb la foc mic 30 de minute ├«n 500 ml de ap─â, ├«ntr-un vas din inox sau emailat. Se filtreaz─â fierbinte prin tifon. Se ├«ndulce┼čte dup─â gust cu zah─âr sau cu miere, iar ├«n cazul diabeticilor, cu un ├«ndulcitor acceptat.

Ceaiul simplu de saschiu se prepară din 1 lingură de frunze la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2 căni de ceai pe zi, în cure de 3 săptămâni.

Cataplasemele se recomand─â pentru varice

Varice, flebite, fragilitate capilar─â, capilare sau vene dilatate, adic─â bolile aparatului circulator periferic pot fi atenuate prin utilizarea cataplasmelor cu saschiu. Se face un leac din saschiu (se fierb 2 linguri cu plant─â la un ibric cu ap─â, 5 minute), care, dup─â filtrare, se amestec─â bine cu argil─â pulbere p├ón─â se formeaz─â o past─â moale. Preparatul se ├«ntinde pe o bucat─â de tifon ┼či se aplic─â bandajul pe zona afectat─â, legat lejer, f─âr─â s─â str├óngem. Pentru eficien┼ú─â, cataplasma se ┼úine 30 de minute.