Remedii pe care le poţi încerca dacă ai fibrom uterin

1 fibrom jpg jpeg

Tumoră benignă, fibromul uterin este o afecţiune prezentă la 30-50% dintre femeile cu vârsta peste 30 de ani. Unele plante sau remediile naturale pot avea efecte pozitive în tratarea fibromului.

Excescen┼ú─â care se dezvolt─â la nivelul mu┼čchiului uterin, fibromul este favorizat de dezechilibrele hormonale. Mai exact, secre┼úia de estrogen este crescut─â (pe fond de stres, ┼čocuri emo┼úionale, obezitate sau ├«n premenopauz─â), iar cea de progesteron este redus─â. Fibroamele cresc lent ┼či produc simptome precum s├ónger─ârile abundente la menstrua┼úie, anemie, tulbur─âri urinare, constipa┼úie, hemoroizi ┼či congestie pelvin─â. Dup─â instalarea menopauzei ├«┼či reduc m─ârimea. Au m─ârimi variabile, de la 1-2 cm, p├ón─â la tumori mai mari, de m─ârimea unui grepfrut. ├Än general, fibromul uterin care nu cauzeaz─â simptome nu necesit─â tratament. Pentru cele care produc manifest─âri precum anemie, exist─â solu┼úii terapeutice medicamentoase sau chirurgicale. Unele terapii naturiste dau rezultate ├«n tratarea fibroamelor. Acestea trebuie completate de un stil de via┼ú─â c├ót mai s─ân─âtos: consum de alimente c├ót mai pu┼úin procesate, evitarea gr─âsimilor animale ┼či mi┼čcare (statul pe scaun duce la stagnarea circula┼úiei pelvine, ceea ce accentueaz─â dezvoltarea fibromului).

Cre┼úi┼čoara┬á┬á

Aceast─â plant─â este recomandat─â pentru func┼úionarea normal─â a sistemului hormonal feminin. Favorizeaz─â secre┼úia de progesteron ┼či combate simptomele nepl─âcute care apar ├«n timpul ciclului menstrual. Indicat─â ├«n combaterea excesului de estrogen din sindromul premenstrual ┼či dismenoree, cre┼úi┼čoara are efecte pozitive ┼či ├«n fibromul uterin. Consum─â infuzie de cre┼úi┼čoar─â ob┼úinut─â dintr-o lingur─â de plant─â la 250 ml de ap─â fierbinte. Se las─â 15 minute la infuzat ┼či se bea de 3 ori pe zi, cu 30 de minute ├«nainte de mas─â.

Fructul castităţii

Cunoscut ┼či ca miel─ârea sau piperul c─âlug─ârilor, fructul castit─â┼úii (vitex agnus-castus) stimuleaz─â secre┼úia de progesteron ┼či o reduce pe cea de estrogen, fiind benefic─â ├«n fibromul uterin. Se poate consuma sub form─â de infuzie ob┼úinut─â dintr-o lingur─â de plant─â uscat─â la 1 can─â cu ap─â clocotit─â. Se bea c├óte 1 can─â pe zi, 3 luni. Fructul castit─â┼úii este disponibil ┼či sub form─â de comprimate: se administreaz─â 1-2 comprimate pe zi, dup─â mas─â.

Extractele din muguri de plante, de ajutor

Gemoterapia sau folosirea extractelor din muguri de plante d─â rezultate ├«n tratarea fibromului uterin. Exist─â mai multe astfel de produse, care pot fi administrate singure sau ├«n combina┼úie. Printre acestea, se num─âr─â: extractul de ml─âdi┼úe de zmeur, de meri┼čor, de arin alb, cel din ml─âdi┼úe de mur, cel din muguri de frasin, din ml─âdi┼úe de sequoia sau de coac─âz negru.

În general, tratamentul cu extracte din muguri de plante trebuie urmat 3 luni.

Uleiul de luminiţa-nopţii, bun antiinflamator

Gra┼úie ac┼úiunii antiinflamatoare ┼či de men┼úinere a echilibrului hormonal, uleiul de lumini┼úa-nop┼úii poate fi administrat de femeile cu fibrom uterin. De asemenea, acest remediu bogat ├«n acizi gra┼či esen┼úiali are efecte pozitive asupra musculaturii uterine, fiind de folos ┼či ├«n ameliorarea sindromului premenstrual. Se administreaz─â uleiul de lumini┼úa-nop┼úii presat la rece, 1 linguri┼ú─â pe zi.

INFO

Pentru reducerea volumului fibromului, poţi aplica în zona pelvină cataplasme cu argilă verde; 1-2 pe zi, timp de 3 luni.

Citeste ┼či: Moduri de combatere a durerilor menstruale