VIDEO: Sunt stresat! Dar am leac!

1 2 jpg jpeg

Problemele cu somnul, depresia, stările de anxietate, de irascibilitate şi oboseala sunt doar câteva dintre semnalele pe care organismul le transmite atunci când stresul devine parte din viaţa de zi cu zi. Fiecare problemă îşi are leacul ei. Descoperă-le mai jos!

Levănţica, antidepresiv

Depresia este o afecţiune întâlnită atât la adulţi, cât şi la adolescenţi şi se manifestă prin stări de tristeţe, lipsă de interes pentru orice tip de activitate, dar şi prin senzaţia de oboseală fizică şi psihică.

Pentru atenuarea stărilor de depresie, poţi prepara o infuzie din părţi egale de dafin (crenguţe înfrunzite), de flori de sunătoare şi coajă de bergamotă. Adaugă 1-2 linguriţe de amestec la o cană cu apă fierbinte şi lasă la infuzat.

Poţi bea câte 2-3 căni pe zi, înainte sau după masă. Şi levănţica este recunoscută pentru proprietăţile sale curative când vine vorba despre depresie. Prepară o infuzie de levănţică, adăugând 1-2 linguriţe de flori uscate la 250 ml de apă clocotită. Bea câte o cană, de 3-4 ori pe zi.

Uleiurile esenţiale îţi aduc somnul

Trezirile dese din timpul nopţii şi dificultatea de a adormi, cauzate de stres, duc la o stare de oboseală accentuată. Poţi încerca un preparat pe bază de uleiuri esenţia­le volatile (în funcţie de preferinţe) pentru masaj. Insistă în special în zona tâmplelor, a cefei şi pe spate.

Astfel te vei putea relaxa, iar somnul va reveni. Dacă ceaiul de tei sau paharul cu lapte cald nu-şi face efectul, încearcă infuzia din rădăcini de valeriană. Adaugă o linguriţă de rădăcină de plantă la o cană cu apă fierbinte şi las-o acoperită 10 minute. Bea câte o cană cu ceai cu o jumătate de oră înainte de culcare. Pentru a schimba gustul, poţi îndulci ceaiul cu o linguriţă de miere.

Baie de plante relaxantă

Pentru calmarea stărilor de nervozitate încearcă o baie cu următorul amestec: 100 g de flori de levănţică, muşeţel, de flori de soc, muguri de molid, rădăcină de obligeană, adăugate în 2-3 litri de apă clocotită. Fierbi amestecul, îl strecori şi îl adaugi în apa de baie. Stai în apă 15 minute, după care să te înveleşti cu o pătură.

Anxietatea trece cu passiflora

Stare de agitaţie, de teamă, urmate de un atac de panică. Stresul cotidian poate fi de cele mai multe ori factorul declanşator al anxietăţii. Anumite plante pot fi de folos pentru a scăpa de această stare. Prepară-ţi o infuzie din părţi egale de passiflora (flori şi frunze) şi flori de hamei şi de tei.

Adaugă 1-2 linguriţe din acest amestec la o cană cu apă clocotită, după care poţi bea câte 2-3 căni pe zi, însă doar înainte sau după masă. Indicat pentru anxietate este şi ceaiul cu efect relaxant din amestec de plante: 10 g de frunze de roiniţă, 10 g de frunze de mentă, 15 g de rădăcină de valeriană, 20 g de portocal, 15 g de anason şi 20 g de passiflora.

Iei două linguriţe din acest amestec şi le adaugi într-un sfert de litru de apă, după care laşi la infuzat timp de 15 minute. Strecoară şi bea câte o cană seara, timp de cel puţin trei luni.