VIDEO: Reţete tămăduitoare cu cicoare

2 jpg jpeg

Despre cicoare se spune în popor că este „cea mai puternică dintre ierburi“, pentru că înfloreşte până toamna târziu şi pentru că este leac în multe boli. Cicoarea este folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru calităţile sale terapeutice.

Datorită substanţelor amare din plantă, inulina şi colina, remediile pe bază de cicoare uşurează digestia, dar sunt şi un excelent tratament în caz de probleme biliare, hepatice, renale şi cardiace. În scopuri medicinale, de la plantă se folosesc atât partea aeriană, cât şi rădăcina, pe care e bine să o recoltezi în luna noiembrie, iar apoi să o usuci într-un loc aerisit şi călduros. Decoctul tratează problemele digestive

Pentru a calma durerile cauzate de ulcer sau de gastrită, fitoterapeuţii recomandă decoctul de cicoare. Datorită proprietăţilor amare, stomahice şi sedative, decoctul ajută la reducerea durerilor abdominale şi la refacearea mucoasei şi a pereţilor stomacului.

Prepari decoctul din 15-30 g de rădăcină sfărâmiţată de cicoare (aproximativ 3 linguriţe) la un litru de apă clocotită. Fierbe amestecul 5 minute, apoi lasă vasul acoperit încă un sfert de oră. Filtrează şi bea câte o cană de decoct pe zi, până la dispariţia simptomelor.

Acţiune similară are şi masajul abdominal cu amestecul dintre ulei de floarea-soarelui şi plantă (frunze, flori, rădăcină mărunţiţă). Pune ulei într-o sticlă mai mică, adaugă cicoare şi lasă la plămădit. Poţi folosi uleiul ori de câte ori ai dureri abdominale.

De ajutor în bolile ficatului

Un bun aliat oferit de natură pentru sănătatea ficatului este cicoarea. Leacurile cu această plantă ajută la prevenirea, tratarea problemelor hepatice, dar şi la refacerea ficatului. Dintre remedii, cura cu infuzie sau cu tinctură de cicoare aduce cele mai multe beneficii sănătăţii hepatice.

Prepari infuzia din 20-30 g rădăcină de cicoare la 500 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 8 minute, apoi filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, înainte de mesele principale, pe o perioadă de o lună.

Tinctura, aliat al sănătăţii inimii

Pentru persoanele care au probleme de inimă, căldura mare este o adevărată încercare. Dintre leacurile bunicii, tinctura de cicoare are grijă de sănătatea cardiacă.

Ea ajută la prevenirea hipertensiunii şi a palpitaţiilor, dar şi în caz de insuficienţă cardiacă. Tinctura o poţi procura din magazinele naturiste ori o poţi prepara acasă. Pui 20 de linguri de rădăcină mărunţită de cicoare (pudră) într-un borcan închis la culoare, apoi umpli cu alcool de 50 de grade şi închizi ermetic.

Lasă la macerat 12 zile şi ia câte o linguriţă de tinctură de 2-3 ori pe zi (cu puţină apă), timp de 45 de zile.

Remediile pe bază de cicoare sunt de ajutor în caz de:

- diabet (decoctul previne apariţia crizelor de hipoglicemie: 2 linguriţe de rădăcină sfărâmată la 250 ml de apă/ 2 căni pe zi);

- constipaţie (ia câte 2-3 linguriţe de rădăcină mărunţită pe zi, cu puţină apă);

- reducerea poftei de mâncare (bea câte o cană de infuzie de cicoare înainte de masă: 1-2 linguriţe de rădăcină mărunţită la o cană de apă clocotită).

Dr. Rareş Simu, specialist în imunologie, alergologie şi homeopatie la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armoia, Bucureşti

„Remediile din cicoare sunt de ajutor în bolile de ficat?“ Gabriela Nunu, Timişoara

Cicoarea este o plantă care are proprietăţi benefice asupra ficatului şi bilei. Se pot consuma primăvara frunzele proaspete în combinaţie cu diverse legume în salate pentru revigorarea organismului printr-o acţiune pozitivă asupra ficatului.

De asemenea, ceaiul din frunze şi flori de cicoare, consumat timp de două săptămâni, asigură o bună protecţie hepatică şi stimulează secreţia biliară. Din tulpinile şi din rădăcinile mărunţite ale plantei se prepară cafeaua de cicoare, recomandată pentru probleme hepatice şi biliare.