VIDEO: Plantele care combat balonarea

1 2 jpg jpeg

Orice schimbare brusc─â ├«n apari┼úia ┼či eliminarea gazelor are la baz─â o problem─â. ÔÇťCauzele meteorismului (balonare) se asociaz─â digestiei lente sau unor afec┼úiuni digestive printre care colita, enterocolita ┼či constipa┼úia", precizeaz─â Eugen Giurgiu, doctor ├«n biochimie cu competen┼úe ├«n fitoterapie ┼či nutri┼úie. C├óteva remedii din plante v─â ajut─â ca aceste suferin┼úe s─â nu devin─â cronice.

Un ÔÇťcocteilÔÇŁ calmant

Pentru combaterea colitei ┼či a digestiei lente se recomand─â un amestec din r─âd─âcini de gen┼úian─â, de ghimbir ┼či de rozmarin. Se r├ó┼čnesc c├óte patru linguri┼úe din aceste plante. De patru ori pe zi se administreaz─â c├óte o linguri┼ú─â de pulbere, sublingual. Dup─â ce a fost ┼úinut─â sub limb─â timp de 15 minute, pulberea se ├«nghite cu o can─â de ceai din flori de salc├óm. Cura dureaz─â timp de dou─â luni.

Ceai împotriva inapetenţei

Pentru lipsa poftei de m├óncare, care se manifest─â la copiii ÔÇŁmofturo┼čiÔÇŁ sau la v├órstnici se recomand─â un ceai care stimuleaz─â apetitul ┼či ajut─â ├«n procesul de digerare a alimentelor. Ceaiul se prepar─â din 300 ml ap─â, trei linguri de ┼úintaur─â, trei linguri de pelin, c├óte dou─â linguri de coaj─â de cru┼čin ┼či de ment─â. Amestec─âm plantele, apoi op─ârim dou─â linguri de amestec ┼či le l─âs─âm s─â se infuzeze timp de cinci minute. Strecur─âm ceaiul ┼či bem o can─â pe zi, cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de micul dejun. Cura dureaz─â patru s─âpt─âm├óni.

Leacuri pentru colite ┼či enterocolite

├Än caz de colite ┼či enterocolite, foarte eficient este un leac preparat din busuioc, cimbru ┼či sun─âtoare (├«n p─âr┼úi egale ). Prepar─âm o infuzie dintr-o linguri┼ú─â din acest amestec de plante ┼či din 250 ml de ap─â clocotit─â, care se infuzeaz─â 10 minute. Ceaiul se ├«ndulce┼čte cu pu┼úin─â miere poliflor─â. Se beau c├óte dou─â ceaiuri pe zi, la o or─â dup─â mesele principale.

Pentru tratarea enterocolitelor cronice este benefic ┼či maceratul de t─âr├ó┼úe de gr├óu. Se amestec─â dou─â linguri de t─âr├ó┼úe de gr├óu ├«ntr-un litru de ceai de sun─âtoare. Dup─â 10 ore maceratul se strecoar─â prin tifon. Cantitatea se bea pe parcursul zilei, cu ├«nghi┼úituri mici.

Mu┼če┼úelul elimin─â gazele din stomac

Mu┼če┼úelul, o plant─â cu propriet─â┼úi dezinfectante, antiinflamatoare ┼či antibacteriene, este un leac de n─âdejde ├«n terapia antibalonare. Infuzia se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de plant─â uscat─â ┼či o can─â de ap─â clocotit─â care se infuzeaz─â timp de zece minute. Se consum─â c├óte o can─â dup─â fiecare mas─â principal─â.

Gazele din stomac ┼či balon─ârile dispar cu ajutorul unei infuzii din semin┼úe de m─ârar (o lingur─â) care se fierb ├«n 200 ml de ap─â, timp de 10 minute. C├ónd ceaiul s-a r─âcit se iau c├óte dou─â linguri┼úe din patru ├«n patru ore. Tratamentul trebuie urmat timp de cinci-┼čase zile.

O infuzie calmant─â pentru stomacul iritat se prepar─â din urm─âtoarele ingrediente: 250 ml de ap─â, trei linguri┼úe de pelin, dou─â linguri┼úe de ghin┼úur─â, dou─â linguri┼úe de coaj─â de portocale amare ┼či o jum─âtate de linguri┼ú─â de scor┼úi┼čoar─â. Punem apa la fiert ┼či ad─âug─âm dou─â linguri de amestec de plante. Se infuzeaz─â 10 minute ┼či se bea ne├«ndulcit, cu ├«nghi┼úituri mici.

Decoctul de aloe, bun pentru constipaţie

Contra constipa┼úiei este eficient decoctul de aloe. Se pune o linguri┼ú─â de aloe uscat─â ├«n 250 ml ap─â ┼či se fierbe timp de cinci minute. Dup─â ce se strecoar─â se adaug─â o lingur─â de miere. Zilnic se iau c├óte trei linguri, ├«naintea meselor principale.