VIDEO: Leacuri de tot felul cu busuioc

1 2 jpg jpeg

Ţine departe toxiinfecţiile alimentare

În sezonul cald, infuzia cu busuioc combate bacteriile care produc toxiinfecţiile alimentare şi care se manifestă prin vomă, diaree şi stări febrile.

Preocupaţi de efectele terapeutice ale busuiocului, cercetătorii de la Colegiul de Farmacie Poona, din India, au realizat un studiu din care s-a evidenţiat proprietatea antiinflamatorie a busuiocului. S-a observat că tinctura din această plantă a redus inflamaţiile reumatice ale bolnavilor cu un procent de 73%, la un interval de 24 de ore de la începerea tratamentului.

Previne ateroscleroza

Substanţele antioxidante conţinute de busuioc previn depunerile de toxine şi de grăsimi pe artere şi menţin elasticitatea vaselor. Astfel, alături de oregano, busuiocul este principalul condiment folosit în aromatizarea preparatelor culinare - salate, sosuri pentru paste sau pizza care combate formarea plăcilor de aterom.

Tratează afecţiunile respiratorii

Cercetările efectuate în mai multe ţări din Europa au dovedit că ceaiul de busuioc este eficient în cazul afecţiunilor respiratorii, mai ales în bronşită, dar şi în caz de astm şi de artrită. Mai mult, o dietă care include şi ceaiuri din busuioc reduce nivelul glucozei din sânge, prevenind astfel apariţia diabetului.

Cercetătorii cred că efectul se datorează uleiului din plantă, care are efect antiinflamator, revigorant şi energizant. Datorită acestor proprietăţi, busuiocul limitează procesul de uzură. Terapia trebuie urmată timp de 14 zile, iar în acest interval se consumă zilnic câte patru linguriţe de pulbere.

Reduce riscul de infarct

Alte studii europene semnalează că atunci când se administrează zilnic unui bolnav preparate cu busuioc sub formă de infuzie, sirop sau de mâncare asezonată cu pulbere-condiment (timp de trei luni) terapia aceasta previne infarctul, deoarece busuiocul protejează arterele coronare de depunerile de colesterol, dar menţine sub control şi tensiunea arterială.

Este adjuvant în depresie

În depresie şi în nevroze, se recomandă amestecul, în proporţii egale, de pulbere de busuioc şi de sunătoare, din care se ia câte o linguriţă de 4-6 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de opt săptămâni.

Combate oboseala cronică

Se amestecă 4 linguri de pulbere măcinată fin cu 12 linguri de miere şi cu patru linguri de polen proaspăt. Se administrează zilnic câte 4-6 linguri de amestec, în cure de zece zile, urmate de alte cinci zile de pauză, apoi tratamentul se poate relua. Este un remediu cu efecte complexe care fortifică sistemul nervos şi are acţiune de relaxare.