VIDEO: Florile verii, plante de leac

1 2 jpg jpeg

Trandafirul, indicat ├«n tulbur─âri intestinale Petalele de trandafir sunt bogate ├«n uleiuri volatile, taninuri ┼či deriva┼úi flavonici, substan┼úe care le confer─â putere antipiretic─â, antiinflamatoare, antiseptic─â ┼či astringent─â.

Petalele de trandafir pot fi folosite at├ót ca remediu extern, c├ót ┼či intern. Infuzia de petale de trandafir (o linguri┼ú─â de plant─â la 200 ml de ap─â clocotit─â, dou─â c─âni pe zi) este recomandat─â ├«n cazurile de diaree cronic─â. ├Än durerile menstruale, se prepar─â o infuzie din 3 linguri┼úe de plant─â la 200 ml de ap─â fiart─â.

Cu ┼čase zile ├«naintea menstrua┼úiei, se iau c├óte 8 linguri┼úe pe zi. Extern, infuzia de petale de trandafir se folose┼čte sub form─â de comprese pentru sp─âl─âturile oculare.

Plant─â cu ac┼úiune antiinfec┼úioas─â, antiinflamatoare ┼či astringent─â, alb─âstreaua cre┼čte diureza ┼či con┼úine substan┼úe care calmeaz─â irita┼úiile oculare, motiv pentru care este indicat─â extern ├«n conjunctivit─â, urcior ┼či blefarit─â.

De asemenea, alb─âstrelele pot fi folosite ┼či ├«n diaree ┼či ├«n afec┼úiunile renale. Intern, se consum─â sub form─â de infuzie ob┼úinut─â dintr-o linguri┼ú─â ┼či jum─âtate de flori la 300 ml de ap─â clocotit─â.

Se las─â la infuzat 20 de minute ┼či se bea la temperatura camerei, cu o jum─âtate de or─â ├«naintea meselor principale. Extern, se utilizeaz─â sub form─â de cataplasme sau comprese.

Surs─â important─â de vitamine (E, D, K, complexul B), minerale (fosfor, magneziu, zinc), enzime, hormoni vegetali ┼či gr─âsimi ÔÇ×buneÔÇŁ, semin┼úele de floarea-soarelui au ┼či o important─â putere sedativ─â.

De asemenea, florile au proprietăţi antiseptice, iar infuziile preparate din ele sunt de ajutor în tratamentul alternativ al bolilor bronhopulmonare.