VIDEO: Da, poţi trata febra fânului!

1 2 jpg jpeg

Numită şi ,,febra fânului“, alergia la polen este cea mai întâlnită dintre alergiile respiratorii şi este provocată de polenul care provine de la arbori şi plante.

Acesta ajunge la nivelul căilor respiratorii provocând iritaţii ale nasului, ochilor şi ale bronhiilor.

Primă­vara, vara şi toamna sunt prezente în mediul nostru diverse polenuri care pot duce la simptome ale rinitei, asociate cu conjunctivita alergică şi uneori şi cu forme de astm.

Combinaţii de medicamente

Clasele de medicamente recomandate sunt antihistaminicele, corticosteroizii topici, decongestivele şi modificatorii de leucotriene.

"Tratamentul necesită utilizarea combinată şi simultană a medicamentelor. Utilizarea antihistaminicelor cu 2-4 săptămâni înainte de începerea sezonului de polen reduce simptomele“, spune medicul alergolog Camelia Berghea, de la Spitalul „Obregia“ din Bucureşti.

Desensibilizarea, soluţie de durată

O altă soluţie este imunoterapia alergen-specifică sau desensibilizarea. Ea reprezintă metoda de tratament care îl poate ajuta pe pacient să se obişnuiască cu factorul alergic.

„Terapia presupune administrarea de lungă durată, 3-5 ani, a unor extracte standardizate de polen, înainte şi pe toată durata sezonului de polen, fie sub formă injectabilă, fie tablete. Terapia se poate începe de la vârsta de 5 ani şi este recomandată în funcţie şi de răspunsul la tratamentul simptomatic“, mai adaugă medicul alergolog.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Camelia Berghea, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, Spitalul „Obregia”, Bucureşti

2 jpg jpeg

Netratată, rinita se poate transforma în sinuzită

Prin investigaţii alergologice (testare cutanată, determinarea de anticorpi specifici de tip imunoglobulină E în ser), se poate preciza cu exactitate prezenţa unei sensibilizări alergice la polenuri şi pot fi detaliate tipurile de polen implicate.

Pe lângă tratamentul medicamentos, indicat este ca pacientul să evite expunerea la iritanţi nespecifici, cum ar fi fumul de ţigară, factori poluanţi, care pot agrava simptomele alergice.

Riscurile unei rinite alergice netratate sunt cele imediate, date de disconfort, de complicaţiile locale de tip otită şi sinuzite.