VIDEO: Cum reduci nivelul trigliceridelor

1 2 jpg jpeg

Trigliceridele sunt la fel de periculoase pentru organism ca şi colesterolul „rău” (LDL). „Trigliceridele sunt sintetizate din alimente la nivelul intestinului şi sunt depozitate sub forma celulelor grase“, explică fitoterapeutul Vasile Stanciu.

În cazul în care consumi mai multe calorii decât îi sunt necesare organismului, nivelul de trigliceride creşte, ceea ce duce la acumularea de kilograme. Un nivel crescut de trigliceride este periculos pentru sănătate, deoarece contribuie la pierderea flexibilităţii arterelor şi la subţierea pereţilor vaselor de sânge, fenomen ce creşte riscul producerii accidentului vascular cerebral sau a atacului de cord.

În acelaşi timp, nivelul crescut de trigliceride poate fi un simptom al unei alte probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, creşterea nivelului de zahăr din sânge sau colesterolul „rău“. Valorile mari ale trigliceridelor pot fi un efect secundar al unor medicamente, precum cele antihipertensive, antiinflamatoare, diuretice sau anticoncepţionale.

„Organismul mai poate produce trigliceride peste valoarea normală şi în cazul în care consumi alcool şi zaharuri sau când eşti predispus la diabet, sau mai grav, când este instalat diabetul, “ susţine fitoterapeutul Vasile Stanciu. Nivelul normal de trigliceride nu ar trebui să depăşească 150 mg/dl. Când se depăşeşte această valoare, este necesară schimbarea obiceiurilor alimentare şi a stilului de viaţă.

Info Plus. Micile puncte de grăsime de sub ochi, cunoscute sub numele de xantelasma, sunt un simptom că nivelul trigliceridelor din sânge depăşeşte valorile normale. Ele dispar de la sine, de îndată ce nivelul trigliceridelor scade.

Mizează pe acizii graşi Omega-3

Pentru a proteja sistemul cardiovascular, este necesar ca din dieta ta zilnică să nu lipsească acizii graşi esenţiali Omega-3. Aceştia menţin flexibilitatea vaselor de sânge şi scad, în acelaşi timp, nivelul trigliceridelor. Se găsesc în peştele gras oceanic, cum sunt somonul, macroul, heringul şi sardinele, două porţii pe săptămână fiind cantitatea ideală ce ar trebui consumată.

De asemenea, uleiul de măsline este o sursă naturală sănătoasă de grăsimi bune. Pentru un efect benefic de lungă durată, este recomandat să consumi alimente bogate în fibre, cum sunt spanacul, fasolea şi fulgii de ovăz.

Schimbarea stilului de viaţă, obligatorie

Nivelul crescut de trigliceride este asociat, în cele mai multe cazuri, cu numărul de kilograme în plus. Aşadar, este recomandată scăderea în greutate prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Este bine să renunţi la alimentele procesate, deoarece sunt bogate în carbohidraţi şi grăsimi trans, ce ajung în ficat şi sunt sintetizate sub formă de trigliceride.

Pe lista neagră se află produsele de patiserie, orezul, pastele şi pâinea din făină albă, bomboanele şi prăjiturile. Acestea trebuie înlocuite cu cereale integrale, fructe şi legume proaspete, orez brun sau sălbatic, paste şi pâine din făină integrală. De asemenea, alimentele trebuie fierte sau preparate la cuptor, în nici într-un caz prăjite.

Pentru a accelera scăderea în greutate, şi implicit, pentru a scădea nivelului de trigliceride, este indicat să îmbini regimul alimentar sănătos cu exerciţiile fizice. Plimbările, mersul pe bicicletă şi alergările uşoare sunt doar câteva opţiuni pe care le ai la îndemână.

Pătlagina scade grăsimile din sânge

Poţi scădea valorile trigliceridelor şi prin tratamente naturale, cum sunt infuziile cu pătlagină. Tratamentul cu acest remediu durează 2 săptămâni şi poate fi repetat după o pauză de 10 zile. 1 lingură de plantă mărunţită se pune într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se bea câte o lingură la 2 ore.

„Este recomandat şi amestecul de păpădie, mesteacăn, frunze de anghinare şi rozmarin. Se fierbe o linguriţă din amestec în 250 ml de apă şi se beau 3 căni pe zi, timp de 6 luni, “ ne sfătuieşte fitoterapeutul Vasile Stanciu.

Pentru scăderea trigliceridelor, poţi urma şi cura cu decoct de afin, ce trebuie urmată cel puţin 3 săptămâni. 2 linguri de plantă se pun la fiert 5 minute într-o cană cu apă. Se strecoară şi se bea după mesele principale.