VIDEO: Bea ceai verde pentru o inim─â s─ân─âtoas─â

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii ne recomand─â s─â ├«nlocuim cafeaua de diminea┼ú─â cu ceaiul verde. Efectul de revigorare este acela┼či asupra organismului?

┼×i cafeaua, ┼či ceaiul con┼úin cofein─â. Diferen┼úa const─â ├«n rapiditatea cu care aceasta ac┼úioneaz─â asupra organismului.

Cafeaua are un efect imediat, care nu dureaz─â ├«ns─â mai mult de dou─â-trei ore. Efectele ceaiului se simt dup─â o jum─âtate de or─â sau chiar o or─â dup─â ce am b─âut o cea┼čc─â, dar se men┼úin chiar ┼či 7-8 ore.

Ceaiul îndulcit este la fel de eficient?

Da. Pute┼úi ├«ndulci ceaiul cu zah─âr sau cu miere. Aten┼úie! Dac─â folosi┼úi miere, trebuie s─â ┼čti┼úi c─â, la temperaturi ├«nalte, aceasta se degradeaz─â ┼či devine toxic─â.

A┼čtepta┼úi ca ceaiul s─â se r─âceasc─â p├ón─â ├«n jurul temperaturii de 40 de grade Celsius, apoi ad─âuga┼úi mierea. Laptele, ├«n schimb, diminueaz─â efectul cofeinei.

Ceaiul verde e mai sănătos decât ceaiul negru?

┼×i ceaiul negru, ┼či ceaiul verde sunt ob┼úinute din frunzele aceleia┼či plante, camellia sinensis. Difer─â modul de prelucrare.

Astfel, ceaiul verde p─âstreaz─â mai mul┼úi flavonoizi, ni┼čte antioxidan┼úi puternici care ac┼úioneaz─â direct asupra sistemului cardiovascular, protej├óndu-l.

Cum ne protejeaz─â s─ân─âtatea consumul de ceai verde?

Flavonoizii reprezintă o categorie de fitonutrienţi care trebuie să facă parte din alimentaţia noastră zilnică.

Ace┼čtia se g─âsesc ├«n mod natural ├«n afine, ceapa ro┼čie, mere sau ciocolata neagr─â. Cea mai mare cantitate de flavonoizi se g─âse┼čte ├«ns─â ├«n ceaiul verde ┼či ceaiul alb.

Speciali┼čtii au demonstrat efectul lor protector ├«n primul r├ónd asupra inimii ┼či a vaselor de s├ónge. Consumul a trei ce┼čti de ceai pe zi reduce cu 11 % riscul unui infarct.

Ceaiul verde este eficient în curele de slăbire?

Este adev─ârat c─â ceaiul verde cre┼čte rata metabolismului bazal, acceler├ónd arderea gr─âsimilor. De asemenea, este u┼čor diuretic ┼či remineralizant. Acestea sunt motivele pentru care este recomandat ├«n curele de sl─âbire.

Ceaiul este considerat unul dintre cei mai mari inamici ai îmbătrânii premature. De ce?

Flavonoizii din ceai anihileaz─â ac┼úiunea radicalilor liberi, prevenind astfel nu doar ├«mb─âtr├ónirea tenului, dar ┼či cancerul de piele.

Ce facem dac─â nu ne place gustul am─ârui al ceaiului?

Ceaiul, negru sau verde, devine prea amar dacă este lăsat prea mult la infuzat. Ceaiul verde se infuzează timp de trei minute în apă la temperatura de cel mult 90 de grade Celsius.

Ceaiul negru se lasă la infuzat 5 minute în apă clocotită. Dacă vă deranjează tenta amăruie a ceaiului, alegeţi amestecurile din ceai verde sau alb cu diferite fructe.

├Än magazine pute┼úi g─âsi at├ót ceai verde, negru sau alb v─ârsat, c├ót ┼či la plicule┼úe. Pentru a p─âstra intacte aroma ┼či calit─â┼úile ceaiului, este important s─â-l p─âstra┼úi ├«n ambalajul original, departe de alte alimente aromate.

Click! spune

Ceaiul negru e ob┼úinut prin oxidarea complet─â a frunzelor ├«nainte de uscare. De aici ┼či culoarea ├«nchis─â a frunzelor.

Ceaiul verde e obţinut prin expunerea la aburi a frunzelor (metoda japoneză) sau prin uscarea acestora în tigaie (metoda chinezească). Pentru a împiedica procesul de oxidare, frunzele sunt prelucrate în maximum două zile de la recoltare.

Ceaiul alb este ob┼úinut din mugurii ┼či ml─âdi┼úele plantei camellia sinensis.