Valeriana aduce relaxarea

1 2 jpg jpeg

Hipocrate (p─ârintele medicinei) ┼či Dioscoride (medic grec) foloseau valeriana pentru tratarea insomniei, iar romanii o recomandau ├«mpotriva palpita┼úiilor. Potrivit unor studii recente, valeriana este cea mai folosit─â plant─â medicinal─â din lume. Anual, pe ├«ntreaga planet─â se consum─â aproape 400.000 de tone.

Induce calmul

R─âd─âcinile ┼či rizomii de valerian─â con┼úin peste 150 de compu┼či, printre care uleiul volatil ┼či acidul izovalerianic, care au efecte decontractante ┼či calmante. ├Än cazul ├«n care suferi de st─âri de stres ori de anxitetate, po┼úi folosi valerian─â sub mai multe forme. Faci o infuzie din 1 lingur─â r─âd─âcini uscate pe care le-ai ┼úinut ├«ntr-o can─â cu ap─â fiart─â timp de 5-10 minute.

Dac─â ┼úi se pare c─â are gust nepl─âcut, adaug─â pu┼úin─â miere, c├ónd infuzia s-a mai r─âcit. Po┼úi folosi ┼či tinctura, 25 de pic─âturi cu pu┼úin─â ap─â ├«ndulcit─â, de 3-5 ori pe zi. ├Än comer┼ú exist─â ┼či capsule cu valerian─â. Po┼úi lua c├óte 1 capsul─â, de 3 ori pe zi, ├«nainte de mas─â, timp de o lun─â.

Diminueaz─â problemele digestive

Crampele stomacale pot deveni istorie cu ajutorul tincturii de valerian─â pe care o po┼úi prepara chiar tu. La┼či la macerat 40 g de r─âd─âcin─â de plant─â ├«n 200 ml de alcool de 60-70┬░ timp de 8 zile. Apoi, iei c├óte 15-20 de pic─âturi de 3 ori pe zi.

În caz de colon iritabil ori dureri intestinale poţi prepara o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o jumătate de cană de apă fiartă.

Remediu împotriva insomniei

Nop┼úile albe pot fi ┼úinute la distan┼ú─â foarte u┼čor cu ajutorul valerianei. Ia c├óte o linguri┼ú─â de tinctur─â diluat─â ├«n 100 ml de ap─â, ├«n fiecare zi, timp de 6 s─âpt─âm├óni, cu o or─â ├«nainte de culcare.

Po┼úi face ┼či o infuzie din c├óte 20 g de r─âd─âcin─â de valerian─â, v├órfuri de tulpini de vinari┼ú─â, frunze de ment─â, frunze de roini┼ú─â, frunze de cimbri┼čor, flori de p─âducel (10 g), frunze de passiflora (10 g). Iei 40 g din acest amestec ┼či ├«l fierbi ├«n 200 ml de ap─â. La┼či la infuzat 5 minute ├«nainte de a-l bea.

Combate nepl─âcerile din menopauz─â

Menopauza vine, de cele mai multe ori, ÔÇ×la pachetÔÇť cu anxietate ┼či irascibilitate. ├Än aceast─â perioad─â pot ap─ârea aritmii ┼či hipertensiune pe fond nervos. Po┼úi lua, pe o perioad─â de 3 luni, c├óte 50 de pic─âturi de tinctur─â pe zi, diluat─â ├«ntr-o jum─âtate de pahar de ap─â.. ├Äntrerupi o lun─â, apoi, reiei dac─â efectele menopauzei persist─â.

Ajutor împotriva fumatului

Dac─â te-ai l─âsat de fumat ┼či treci prin st─âri de nervozitate ori chiar de sevraj nicotinic, r─âd─âcina de valerian─â are efecte calmante. Bea 2 c─âni cu infuzie pe zi (┼úii 1 lingur─â de r─âd─âcini uscate ├«ntr-o can─â cu ap─â fiart─â timp de 5-10 minute) pentru a combate simptomele nepl─âcute ┼či, astfel, te po┼úi bucura de o noapte cu somn lini┼čtit. De asemenea, po┼úi lua c├óte 20-30 de pic─âturi de tinctur─â pe zi, diluat─â ├«n 100 ml de ap─â) timp 6 s─âpt─âm├óni la r├ónd. Aten┼úie la doz─â! ├Än cazul ├«n care dozele ori perioadele de timp recomandate sunt dep─â┼čite, pot ap─ârea senza┼úii de ame┼úeal─â, lips─â de concentrare ┼či coordonare, dureri de cap. Dac─â este administrat─â ├«n doze mari seara, capacit─â┼úile de reac┼úie ori de concentrare vor fi sl─âbite pe parcursul zilei urm─âtoare. ┼×tiai c─â...

...în timpul Primului Război Mondial, valeriana era indicată pentru atenuarea nervozităţii provocate de bombardamente?

ÔÇ×Valeriana este cunoscut─â pentru c─â faciliteaz─â somnul, calmeaz─â nervozitatea, anxietatea ┼či stresul, f─âr─â a avea efectele secundare nedorite ale somniferelor clasice. Efectul s─âu calmant este foarte pre┼úios ├«n cazul renun┼ú─ârii la fumat, deoarece ajut─â la combaterea simptomelor de sevraj, a nervozit─â┼úii, a stresului sau a depresiei.ÔÇť