Usturoiul te apără de microbi

1 2 jpg jpeg

Usturoiul (Allium sativum) este un aliat natural care te ajută atunci când vrei să tratezi gripa sau răceala, întrucât stimulează celulele sistemului imunitar. Luptă împotriva virusurilor şi bacteriilor, oferind organismului compuşi de care acesta are nevoie când corpul e slăbit.

Usturoiul face parte din familia legumelor aliacee, grup din care mai fac parte ceapa şi prazul. A fost folosit încă din Antichitate, atât în scopuri medicinale, cât şi în bucătărie, pentru a da gust preparatelor culinare. Se spune că oamenii care au construit piramidele mâncau zilnic usturoi pentru a avea mai multă forţă fizică şi pentru a-şi spori rezistenţa la efort.

Alicina, compusul valoros

Studiile au confirmat beneficiile usturoiului nu numai în ceea ce priveşte imunitatea, ci şi rolul pe care îl are în prevenirea unor boli. Compusul activ din usturoi este alicina, substanţă chimică eliberată atunci când este tocat, mestecat sau pisat. Alicina este un agent natural care ajută organismul să inhibe dezvoltarea bacteriilor şi a altor microbi.

Usturoiul are proprietăţi antiseptice, oferind protecţie şi împotriva virusurilor, iar uleiul natural din el uşurează eliminarea secreţiilor. Totodată, conţine vitamina C, sulf, seleniu şi numeroase enzime şi compuşi care ajută corpul să lupte împotriva bolilor. Usturoiul ajută la tratarea simptomelor răcelii şi ale bolilor respiratorii: tuse şi respiraţie greoaie.

Ce remedii poţi încerca acasă

Inflamaţii ale gâtului: ţii în gură o felie de usturoi, 10-15 minute. Poţi să o mesteci puţin pentru a stimula eliberarea substanţelor benefice din plantă.

Curăţarea sinusurilor: topeşti puţin unt şi îl amesteci cu câţiva căţei de usturoi pe care i-ai tocat înainte, întinzi remediul pe o felie de pâine prăjită şi o mănânci.

Dureri de dinţi: masezi cu un usturoi tăiat o parte a dintelui afectat, dar şi gingia din jurul lui, de câteva ori pe zi, pentru a opri durerea.

Balonare, crampe stomacale şi constipaţie: tai 1-2 căţeii de usturoi în bucăţi mici. Le iei pe toate dintr-o înghiţitură, cu puţină apă. Disconfortul abdominal va scădea, întrucât usturoiul stimulează membranele stomacului să producă sucuri gastrice care ajută digestia.

Cum pregăteşti ceaiul

Un remediu potrivit pentru a trata răceala este ceaiul din usturoi. Adaugi 3 căţei de usturoi la 3 căni de apă. Fierbi apa câteva minute apoi opreşti focul. Când lichidul s-a mai răcit, adaugi o jumătate de ceaşcă de miere (mierea devine toxică dacă o pui în apa fierbinte, arată studiile) şi o jumătate de ceaşcă de suc proaspăt de lămâie. Strecori ceaiul şi îl bei cald - o jumătate de cană de 3 ori pe zi, până dispar simptomele.

Pont

Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă ca usturoiul să fie consumat crud sau pisat, în fiecare zi. Însă poţi să îl foloseşti din belşug la gătit, adăugându-l în mâncărurile tale preferate.