Urticaria trece cu CĂTINĂ

1 2 jpg jpeg

Printre factorii care pot declanşa urticaria se numără aerul rece, expunerea la vânt în zilele friguroase, contactul cu obiecte şi suprafeţe cu temperatura scăzută, sau contactul cu zăpada sau apa rece.

Fiind vorba despre o afecţiune de hipersensibilizare, urticaria declanşată de frig nu se manifestă la toate persoanele, ci doar la acelea care prezintă o predispoziţie genetică în acest sens, caz în care se poate manifesta încă din timpul copilăriei. Urticaria la frig poate debuta însă şi la vârsta adultă, la persoane care prezintă anomalii ale proteinelor din sânge sau boli ale sângelui.

Persoanele care prezintă urticarie la frig pot prezenta manifestări nu numai în timpul iernii, ci şi vara, atunci când consumă băuturi reci. În acest caz erupţia poate apărea la nivelul mucoaselor digestive şi respiratorii şi poate duce la complicaţii severe, de aceea erupţiile cutanate care apar iarna şi par a fi declanşate de frig trebuie adresate medicului dermatolog în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine şi a unei terapii adecvate.

Tratamentul urticariei la frig presupune administrarea de medicamente antihistaminice şi măsuri profilactice precum evitarea frigului, purtarea de mănuşi îmblănite şi fular, evitarea contactului cu obiectele şi suprafeţele reci sau cu zăpadă şi a consumului de băuturi reci.

Apar pete roz pe tot corpul

Urticaria este o afecţiune de tip alergic care se manifestă prin apariţia la nivelul pielii de plăci roz-pal, asemănătoare celor provocate de contactul cu urzica, cu diametrul între câtiva milimetri şi un pod de palmă. Erupţia cutanată este însoţiă de mâncărimi intense.

Trei leacuri împotriva mâncărimilor

Cătina

Pentru atenuarea senzaţiilor de mâncărime se pot aplica local comprese cu ceaiuri din plante cu efect depurativ aşa cum sunt urzica, trei fraţi pătaţi, brusture, zgrabuntică, cătină albă.

Stânjenelul

Contra mâncărimilor este indicat decoctul din stînjenel galben. În 250 ml de apă se fierb 2 linguriţe de pulbere de rizom, apoi se lasă la macerat 2 ore, după care se fierbe iarăşi timp de 10-15 minute, la foc domol. Se strecoară şi se fac spălături locale, folosind o compresă sterilă.

Aloe vera

Cremele sau gelul de aloe vera sunt aliaţi împotriva urticariei. Puteţi opta pentru aloe vera din ghiveci. Rupeţi o frunză şi ungeţi zona iritată pentru a alina senzatia de mancarime continuă.