Turiţa-mare elimină pietrele la rinichi

1 2 jpg jpeg

Turi┼úa-mare (Agrimonia eupatoria) este cunoscut─â popular ┼či sub numele de lipici, scai m─ârunt, sc─âi┼čor sau leu┼čteanul-muntelui. Cre┼čte ├«n lumini┼čuri, livezi, paji┼čti, precum ┼či la marginile p─âdurilor ┼či drumurilor.

Planta are flori galbene, care apar din iunie p├ón─â ├«n august. ├Än medicina naturist─â se folose┼čte partea aerian─â, f─âr─â tulpini. Florile trebuie recoltate la ├«nceputul ├«nfloririi, f─âr─â tulpini, pentru a beneficia din plin de propriet─â┼úile lor. Con┼úin taninuri, numeroase flavonoide, substan┼úe amare, vitaminele C ┼či K, precum ┼či s─âruri minerale. Are propriet─â┼úi astringente ┼či stimuleaz─â apetitul. De asemenea, turi┼úa-mare are ac┼úiune antiinflamatoare ┼či cicatrizant─â, fiind folosit─â at├ót intern, c├ót ┼či extern. Totodat─â, are ac┼úiune diuretic─â ┼či antiviral─â. Remediile din plant─â sunt recomandate de fitoterapeu┼úi ├«n afec┼úiuni reumatice, precum ┼či persoanelor care se confrunt─â cu calculi renali ┼či biliari, entorse, luxa┼úii sau hemoroizi.

Un aliat în reumatism

Prepar─â-┼úi o infuzie de turi┼ú─â-mare, din 10 g de plant─â m─ârun┼úit─â la 200 ml de ap─â clocotit─â. La┼či 15 minute la infuzat ┼či bei 2-3 c─âni pe zi. Aceea┼či infuzie se poate consuma nu doar pentru a alina simptomele reumatismului cronic articular, ci ┼či pentru a calma reumatismul muscular, ├«n cazul anemiei ┼či ├«n bolile splinei, cu men┼úiunea c─â pentru acestea se vor consuma 2 c─âni pe zi, diminea┼úa ┼či seara.

Elimin─â calculii renali

Planta ajut─â la eliminarea calculilor renali ┼či biliari, fiind de ajutor ├«n colica renal─â ┼či biliar─â. Prepar─â-┼úi o tinctur─â de turi┼ú─â-mare din 20 g de plant─â. Pui cantitatea la macerat ├«n 100 ml de alcool cu o concentra┼úie de 70┬║ ┼či o la┼či a┼ča 10-14 zile. O agi┼úi zilnic ┼či o filtrezi prin c├óteva straturi de comprese sterile. Iei c├óte 10 pic─âturi de tinctur─â din or─â ├«n or─â, la declan┼čarea colicii, apoi reduci cantitatea, ajung├ónd la 40-50 de pic─âturi pe zi.

Te scap─â de diaree

Remediile din turi┼ú─â-mare sunt recomandate de fitoterapeu┼úi ┼či ├«n caz de diaree, enterocolit─â ┼či alte tulbur─âri gastrointestinale. Dac─â te confrun┼úi cu nepl─âceri ┼či ai scaune dese, prepar─â-┼úi o infuzie din flori ┼či frunze. Fierbi 50 g de turi┼ú─â-mare ├«ntr-un litru de ap─â clocotit─â. C├ónd s-a mai r─âcit, bei c├óte 3 c─âni pe zi, ├«ntre mesele principale. Infuzia regleaz─â activitatea gastrointestinal─â ┼či reechilibreaz─â sucurile gastrice. E indicat─â ┼či persoanelor care nu au poft─â de m├óncare.

Alte remedii din plant─â

Cataplasme

├Än entorse ┼či luxa┼úii, cataplasmele cu turi┼ú─â-mare pot da rezultate pozitive. Ai nevoie de 1 pumn de turi┼ú─â-mare, 1 pumn de t─âr├ó┼úe de gr├óu ┼či pu┼úin─â drojdie de vin din comer┼ú. Amesteci ingredientele cu 500 ml de ap─â ┼či fierbi totul 30 de minute, la foc mic. Pui compozi┼úia ├«ntr-un s─âcule┼ú curat de p├ónz─â sau de bumbac ┼či aplici cataplasmele pe zona afectat─â. Mai po┼úi folosi cataplasmele ┼či ├«n caz de contuzii, r─âni, mu┼čc─âturi de ┼čarpe sau ├«n┼úep─âturi de insecte.

Decoct

Persoanele care sufer─â de varice ┼či ulcera┼úii varicoase pot apela la un decoct de turi┼ú─â-mare. Folose┼čti 200 g de plant─â la 1 litru de vin ro┼ču. Fierbi 30 de minute amestecul ┼či faci sp─âl─âturi locale. Dac─â medicul fitoterapeut ├«┼úi recomand─â, po┼úi aplica ┼či o alifie din plant─â.

Comprese

Sunt recomandate pentru tratarea hemoroizilor. Remediul se prepar─â foarte simplu: fierbi 5 linguri┼úe de plant─â uscat─â ├«n 250 ml de ap─â. La┼či s─â clocoteasc─â 5 minute, apoi r─âce┼čti ┼či strecori lichidul. ├Änmoi un pansament sau mai multe comprese sterile ├«n el ┼či aplici local de 4-5 ori pe zi. Dac─â simptomele persist─â, mergi la medic!

Gargar─â

├Än afte ┼či gingivite, precum ┼či ├«n inflama┼úiile mucoasei bucale, cl─âte┼čte-┼úi gura de mai multe ori pe zi cu o infuzie sau un decoct de turi┼ú─â-mare. Fierbi 2 linguri de plant─â ├«n 200 ml de ap─â clocotit─â, la┼či la infuzat mai mult, 15-20 de minute. Apoi fierbi decoctul 15 minute ┼či ├«l la┼či ├«nc─â 15 minute s─â se r─âceasc─â, ├«nainte de a face gargar─â.

Info

Remediile din turiţă-mare sunt contraindicate în cazul celor care au ulcer gastric, pentru că planta are proprietăţi ce stimulează secreţiile gastrice.