Trusa de prim ajutor pentru neplăcerile verii

1 2 jpg jpeg

Decoctul de salcie, bun în insolaţie

Poţi face insolaţie chiar dacă nu stai la plajă! Această neplăcere, care dă dureri de cap, ameţeală, vărsături, frisoane, febră şi bătăi rapide ale inimii, poate apărea şi la cei care nu se protejează de razele soarelui şi la cei care nu beau suficientă apă.

Dacă ai făcut insolaţie, este bine să stai într-o cameră răcoroasă, înfăşurat într-un cearşaf umed. Bea cât mai multă apă şi sucuri naturale.

Îţi mai sunt de ajutor: infuzia de cicoare (o linguriţă de flori la 250 ml de apă), decoctul de măceşe (două linguri de fructe la 500 ml de apă, se fierb 10 minute şi se bea de-a lungul unei zile) şi decoctul de salcie (10 g de coajă la 200 ml de apă, se fierb jumătate de oră şi se iau patru linguriţe pe zi).

Aloea calmează arsurile solare

Poţi folosi remediile naturale doar atunci când arsurile solare sunt de gradul I (pielea este doar roşie, fără băşici). Curăţă frunze de aloe vera, rupe-le şi pune partea zemoasă pe zona arsă.

Mai poţi aplica pe pielea roşie un strat de iaurt, pe care îl îndepărtezi după 20 de minute (repeţi procedeul din trei în trei ore), miere şi lapte (în combinaţii egale), comprese cu infuzie de gălbenele (20 g de flori la un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute şi se aplică atunci când se răceşte).

Este bună şi baia călduţă, în care ai pus patru pliculeţe de ceai de muşeţel. Intern, pentru stimularea transpiraţiei, bea ceai de soc (două linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită).

Comprese cu oţet, dacă te-au pişcat ţânţarii

Pentru reducerea inflamaţiei, se poate aplica pe locul cu înţepătura insectei unul dintre următoarele remedii: cataplasme cu felii de ceapă crudă sau cu varză, zeamă de lămâie, comprese cu oţet de mere, cu bitter suedez sau cu infuzii de gălbenele ori de salvie, frunze pisate de pătlagină, de nuc ori cremă de arnică.

Rău de maşină? Menta te răcoreşte

Înainte de a pleca la drum, mănâncă o banană, căci acest aliment irită cel mai puţin tubul digestiv. Ia-ţi la tine infuzie de mentă (o lingură de plantă la o cană cu apă), care are efect răcoritor dacă ţi se face rău.

Menta este bună atât intern, cât şi extern (aplic-o sub formă de cataplasme reci, pe tâmple şi pe frunte). Efect antivomitiv dovedit are ghimbirul. Înainte de a pleca la drum, ia o linguriţă de pudră de ghimbir sau mestecă o bucată din rădăcina acestei plante.

Salvia reglează transpiraţia

Este normal să transpirăm vara, însă dacă nu mai scapi de sudoare, este bine să ştii că poţi conta pe salvie şi pe frunzele de nuc, care au acţiune antisudorifică.

Le poţi consuma sub formă de ceaiuri reci. Infuzia de salvie o prepari dintr-o linguriţă de plantă la 100 ml de apă clocotită (o bei în mai multe reprize, pe parcursul unei zile), iar ceaiul din nuc îl obţii dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu 250 ml de apă (bei două căni pe zi).

Pulberea de salvie, care se obţine din planta uscată dată prin râşniţa de cafea, se poate presa la subraţ sau pe picioare, în caz de transpiraţie urât mirositoare.

Orezul «strânge» stomacul

Vara se înmulţesc şi cazurile de enterocolite, din cauza nerespectării regulilor de igienă (spălat pe mâini) şi a consumării alimentelor contaminate cu diverse bacterii şi paraziţi.

Diareea, crampele abdominale şi vărsăturile sunt câteva dintre semnele enterocolitei acute. În acest caz, de ajutor sunt: infuzia de mentă sau de turiţa-mare (o linguriţă de frunze la 200 ml de apă clocotită, se beau trei ceaiuri pe zi), zeama de orez, supa sau piureul de morcovi, tinctura de propolis (20 de picături, de trei ori pe zi) şi cea de afin (zece picături diluate în puţină apă).

PONT: Ca să nu te pişte ţânţarii, unge-te cu ulei de mentă.

Soluţii pentru problemele inestetice

Zeamă de lămâie, pentru bătături

Te-or deranja ele şi în restul anului, dar vara bătăturile cauzate de încălţămintea nepotrivită devin o adevărată problemă... estetică.

Ca să scapi de ele, pregăteşte-ţi o compresă dintr-o felie de ceapă, peste care ai pus zeamă de lămâie şi sare. Pune „compresa” aceasta deasupra bătăturii, fixeaz-o cu un plasture şi lasă remediul să acţioneze peste noapte.

Repetă operaţiunea pe parcursul a opt nopţi. Vei vedea că bătătura, cu rădăcină cu tot, va putea fi apoi desprinsă destul de uşor. Atenţie, nu încerca să îndepărtezi bătătura cu obiecte ascuţite, pentru că-ţi vor rămâne semne.

Prune, pentru tenul gras

Temperaturile ridicate aduc un plus de luciu inestetic tenului. Zdrobeşte 10 prune şi aplică-le pe faţă. Lasă să acţioneze aproximativ 20 de minute. De ajutor este şi sucul de castraveţi, îndoit cu apă sau cu alcool (în părţi egale). Aplică pe faţă cu un tampon.

Tot din cauza căldurii, este posibil să-ţi apară puncte negre. Prepară o mască din roşii zdrobite şi aplic-o pe faţă timp de 20-25 de minute.

Amestec de plante contra crăpăturilor

Coate şi călcâie crăpate? Următorul remediu este foarte bun pentru a avea o piele fină. Amestecă în părţi egale flori de lumânărică, rădăcini, frunze şi flori de nalbă-mare, frunze şi flori de păpădie şi flori de gălbenele.

Prepară un decoct din 2-3 linguri de amestec la un litru de apă. Pune comprese pe zona afectată 30 de minute. Repetă de mai multe ori pe zi.

Reţetă de alifie de gălbenele

1. Toarnă 500 ml de ulei de măsline peste 50 g de flori de gălbenele. Ţine borcanul închis timp de trei săptămâni într-un loc călduros. 2. Uleiul strecurat se toarnă într-un vas şi se aduce aproape de punctul de fierbere. Se adaugă 40 g de unt de cacao şi 40 g de ceară de albine. 3. După ce s-a omogenizat, ia vasul de pe foc şi amestecă. Lasă la răcit, după care toarnă crema în borcane închise la culoare. Păstrează crema la rece. Alifia de gălbenele este bună în caz de arsuri solare, varice, hemoroizi, înţepături de insecte şi micoze.

Reţetă de spirt, pentru relaxarea picioarelor

Picioare umflate şi dureroase după o zi de muncă? Este un scenariu posibil pe căldură, aşa că toarnă 30 ml de tinctură de podbal, 10 ml de tinctură de roiniţă şi 10 ml de tinctură de gălbenele într-o sticlă, amestecă cu jumătate de linguriţă de ulei de roiniţă, adaugă 30 ml de apă de hamamelis şi agită energic.

Masează picioarele cu acest amestec dimineaţa ori atunci când ţi le simţi foarte obosite.

Info: Infuzia de mesteacăn este indicată în caz de picioare grele.