Trusa bunicii pentru neplăcerile iernii

1 2 jpg jpeg

Cimbru şi miere, în caz de tuse Îţi poţi prepara uşor acasă un leac eficient pentru ca tusea să treacă mai repede. Ai nevoie de: 2 linguriţe de cimbru, 2 linguriţe de miere, suc obţinut dintr-o jumătate de lămâie şi de 250 ml de apă. Fierbe apa, adaugă cimbrul şi lasă la infuzat 10 minute. Filtrează, adaugă sucul de lămâie şi, când se mai răceşte, mierea. Ia 125 ml din acest remediu, de 4 ori pe zi. Ghimbirul, de ajutor în răceală Remediile pe bază de ghimbir sunt recomandate pentru stimularea imunităţii, pentru degajarea căilor respiratorii şi pentru scăderea febrei, fiind utile în răceli şi gripă. Se prepară un ceai dintr-o linguriţă de ghimbir ras, dat prin răzătoarea mare, la o cană cu apă. Se lasă la infuzat 10 minute şi se consumă 1-3 căni pe zi. Ia o linguriţă cu miere încă din primele momente în care tusea îţi dă târcoale. Mierea are acţiune calmantă şi inhibă dezvoltarea microbilor la nivelul gâtului. Dr. Daniela Buşneag, medic de medicină generală, competenţe apifitoterapie, homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti O alternativă naturală la medicaţia alopată în prevenţie şi tratament o constituie produsele care conţin plante ce ajută la calmarea iritaţiei mucoasei nazale şi a gâtului, la uşurarea respiraţiei, la reglarea temperaturii corpului şi la eliminarea disconfortul respirator.

Printre acestea se numără produsele ce conţin, printre altele, scoarţă de salcie, extract de unghia-găinii, usturoi, creţuşcă şi şovârv.

Dacă despre scoarţa de salcie şi creţuşcă se ştie că au în compoziţie substanţe prezente şi în binecunoscuta aspirină, fără a avea însă efectele adverse ale acesteia, despre unghia-găinii se cunosc mai puţine.

Planta este cunoscută pentru capacitatea de stimulare a producţiei de interferon în organism. De asemenea, are proprietăţi antibacteriene, antivirale, antioxidante. Studiile au arătat potenţialul imunomodulator al acestei plante şi eficienţa ei în prevenirea răcelilor, infecţiilor de tract respirator superior şi pentru grăbirea recuperării pacienţilor cu imunitatea scăzută.

Aceste plante pot fi găsite în numeroase produse naturale sub formă de pulberi încapsulate, tincturi sau ceaiuri. Totodată, comprimatele care conţin propolis, cătină şi măceşe întăresc imunitatea şi curăţă gâtul de bacteriile şi virusurile care pot produce boli specifice sezonului rece.

Un gest pe cât de simplu, pe atât de benefic pentru sănătate este să consumi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, o cană cu apă călduţă, în care diluezi sucul de la o lămâie.

În afara beneficiilor aduse pentru digestie şi pentru eliminarea toxinelor, acest remediu este utile şi pentru creşterea imunităţii. Vitamina C şi potasiul din lămâie sunt „arme” contra răcelii şi, de asemenea, stimulează funcţiile cerebrale şi normalizează tensiunea.

Cum iarna se acutizează problemele de circulaţie periferică, este bine de ştiut că ai la dispoziţie diverse remedii care şi-au dovedit eficienţa în combaterea acestei probleme.

În acest sens, una dintre cele mai potrivite plante este ginkgo biloba. Frunzele acestei plante conţin diverse substanţe, printre care glico-flavonoidele şi terpenolactone, care menţin „supleţea” vaselor şi reduc vâscozitatea sângelui, ceea ce îmbunătăţeşte circulaţia.

Planta se administrează ca infuzie (1 linguriţă la 250 ml de apă). Se lasă la infuzat un sfert de oră şi se beau 2 căni pe zi. Ginkgo biloba nu este indicată celor care urmează tratament cu anticoagulante.

Un remediu potrivit pentru multe dintre neplăcerile iernii este socul. Planta are proprietăţi antiinflamatoare şi antivirale, reducând riscul inflmaţiilor la nivelul căilor respiratorii. La debutul stărilor gripale, se pot consuma 3 căni cu ceai de soc pe zi (o lingură de flori la o cană cu apă). Leacul combate usturimea în gât şi febra, fiind indicat şi în sinuzită, faringită şi bronşită.