Trucuri pentru a creşte puterea ceaiurilor

1 2 jpg jpeg

Prin modul în care sunt pregătite, păstrate şi combinate, ceaiurile îşi pot creşte sau diminua eficienţa. Dacă nu respecţi anumite indicaţii, cura de ceaiuri poate fi inutilă.

O atenţie deosebită trebuie să o acorzi modului de preparare a ceaiurilor. Apa de la robinet nu este bună la prepararea ceaiurilor, deoarece conţine clor, care poate influenţa calităţile terapeutice ale plantelor.

Foloseşte apă plată. Pentru fierberea apei, foloseşte vase emailate, pentru că emailul este un material antibacterian, cu grad de risc zero asupra sănătăţii, indiferent de temperatura la care este gătită mâncarea.

Pentru prepararea maceratului, foloseşte vase din porţelan sau din sticlă, pentru că aceste materiale nu intră în reacţie chimică cu substanţele din plantă. Ceaiurile la pliculeţe nu sunt chiar indicate, nu ai certitudinea că sunt exact acele plante medicinale; foloseşte planta proaspătă sau uscată.

Pentru strecuratul ceaiului, nu folosi „ouăle” sau lingurile perforate, sunt din metal şi pot avea loc reacţii chimice între substanţele active din plante şi metal, ci săculeţi de pânză în care pui ceaiul. Spală-i periodic şi foloseşte săculeţi separaţi pentru fiecare sortiment de ceai.

Foloseşte căni de porţelan!

Ceaiul se bea din căni de porţelan, nu din pahare de plastic sau din căni metalice, pentru că substanţele care se eliberează din plante în ceai pot intra în reacţie cu plasticul sau cu metalul. Respectă indicaţiile în privinţa cantităţilor. Dacă trebuie să bei patru căni pe zi, nu depăşi doza gândindu-te că te vei face bine mai repede! Respectă DURATA de infuzare Unele ceaiuri se beau fierbinţi, altele la temperatura camerei. Unele trebuie să stea la infuzat mai mult, altele, mai puţin. Unele substanţe benefice conţinute de ceai sunt mai active la temperaturi ridicate sau au nevoie de mai mult timp pentru a trece din plantă în apă. De aceea, respectă indicaţiile de pe cutii. De exemplu, pentru ceaiul verde, apa trebuie să aibă 70°C, iar planta trebuie lăsată în apă în jur de 2-3 minute.

Nu adăuga lapte în ceai!

S-a descoperit că laptele adăugat în ceai reduce semnificativ efectele benefice ale ceaiului. Asta deoarece cazeina din lapte anulează efectele benefice ale substanţelor din ceai. Este recomandată folosirea laptelui de soia, care nu conţine cazeină.

Combinaţii miraculoase

Prin amestecarea mai multor plante medicinale, se măreşte puterea lor de vindecare. Combinaţiile însă le poate recomanda doar medicul fitoterapeut. Nu bea amestecuri de ceaiuri făcute după sfatul prietenilor, unele combinaţii sunt deosebit de periculoase. Dacă nu există interdicţia de a bea ceaiul îndulcit (pentru că unele ceaiuri aşa se beau), este bine să foloseşti miere în loc de zahăr. Calităţile ei terapeutice sunt recunoscute.

Ceai de pus tusea pe fugă

Într-o cratiţă pui cinci nuci întregi sparte, foile de la cinci cepe, două linguri de cimbru măcinat şi două linguri de flori de tei. Torni peste ele un litru de apă şi laşi să fiarbă până scade la jumătate. Bei ceaiul îndulcit cu miere, luând înghiţituri mici. Timp de jumătate de oră nu mănânci nimic, ca să-l laşi să acţioneze.

Anestezic cu... usturoi

Iei un căţel de usturoi şi-l ţii în gură ca pe o bomboană. Din când în când, îl mai ronţăi ca să se elibereze din substanţele lui active. Dacă ai o tuse seacă, te doare în gât sau simţi că ai „înghiţit un arici“, efectul este aproape instantaneu. Adică nu mai simţi nimic (s-ar putea să simtă alţii, dar asta e o altă poveste). Tot în caz de tuse poţi să amesteci 100 ml de lapte cald cu un căţel de usturoi pisat şi o linguriţă de miere şi bei licoarea cu înghiţituri mici. Nu e prea îmbietoare combinaţia, dar rezultatele se simt imediat.