Tratamente naturiste cu trandafiri

1 2 jpg jpeg

Trandafirul este semn al nobleţei şi rafinamentului, fiind o plantă ce trebuia să bucure grădinile oricărui palat de rege care se respecta. Cine nu îşi aduce aminte de dulceaţa de trandafiri a bunicii, a cărei aromă se revărsa în toată camera? Pe lângă frumuseţea pe care o emană şi bucuria pe care o dau, trandafirii sunt adevărate plante binefăcătoare organismului. Iată câteva dintre tratamentele naturiste cu trandafiri, pe care să le aplicaţi această vară.

Fructul de trandafiri conţine vitamine, mai ales vitamina A, E şi C, minerale, flavonoizi şi alţi compuşi bioactivi, dar şi acizi graşi esenţiali (ceea ce este neobişnuit pentru un fruct). Petalele sunt bogate în taninuri. Ca acţiune farmacologică, au fost confirmate următoarele acţiuni: afrodiziacă, antiseptică, astringentă, decongestivă, dezinfectantă, hemostatică, laxativă, uşor sedativă şi recent, s-a dovedit acţiunea anticancerigenă.

Tratamente naturiste cu trandafiri – siropul de trandafiri, bun laxativ pentru copiii mici

Rădăcina de trandafir este astringentă, iar petalele sunt laxative. Siropul de Rosa centifolia este indicat ca un excelent remediu pentru constipaţie la copiii mici. Este la fel de bun şi în faringită, laringită, afecţiuni bucale diverse, migrene sau nevralgii.

Sub formă de extract din petale, este un foarte bun dezinfectant şi decongestiv al epidermei, mai ales al celei uscate sau cu tendinţe de îmbătrânire, epidermei inflamate sau deosebit de sensibile.

Pentru efectul său anticancerigen, Rosa centifolia a intrat deja în atenţia medicinei moderne şi este deja folosit în anumite tratamente. Uleiul esenţial are efecte pozitive în dereglările menstruale, frigiditate, impotenţă sau sterilitate, fiind folosit şi în alte afecţiuni ginecologice. De asemenea, uleiul esenţial se recomandă în dureri de cap, stări de stres sau depresie.

Tratamente naturiste cu trandafiri – tratează migrenele şi nevralgiile cu oţet cu petale de trandafiri

Infuzia de trandafir se face din 2 linguriţe de petale proaspete la 200 ml de apă clocotită, se beau 2-3 căni pe zi. Este foarte bun în perioade de oboseală, stres şi depresie, însoţite de ameţeli şi migrene. De altfel, băile cu câteva picături de ulei esenţial de trandafir pot face minuni. Bobocii de Rosa centifolia înmiresmează orice ceai, iar petalele zaharisite sub formă de dulceaţă reprezintă o delicatesă. Curăţate de perişori, fructele sunt o sursă excelentă de vitamina E, pot fi considerate suplimente nutritive.

Infuzia de trandafiri mai poate fi folosită pentru gargară în afecţiuni bucale, dar si sub formă de comprese pentru ochi obosiţi. Ca să fie mai eficient în migrene, se prepară un decoct din petale macerate în oţet natural de mere şi se fac fricţionări pe tâmple. În amigdalite şi faringite se pun 5-10 picături în puţin oţet într-o cană de apă şi se face gargară.

Trandafirul intră în categoria plantelor folosite pentru numeroase produse cosmetice, de la parfumuri la creme şi apă de colonie, săpunuri şi multe alte produse. Esenţa de trandafiri de cea mai înaltă calitate este obţinută din încrucişarea a două specii de trandafiri, Rosa centifolia şiRosa gallica, din care a rezultat Centifolia de mai.

Tratamente naturiste cu trandafiri – compresele pentru ochi cu apă de trandafiri, pentru o privire clară şi o faţă fericită

Compresele pentru ochi cu apă de trandafiri sunt folosite de staruri ale întregii lumi, sunt tratamente naturiste pe care le poate face oricine acasă atunci când are nevoie de reîmprospătarea privirii şi ochilor în perioade de oboseală şi stres.

Compresa cu lapte şi apă de trandafiri cu ¼ cană de lapte, 1-2 linguri de apă de trandafiri şi 2 bucăţi de mătase moale. Se amestecă laptele cu apa de trandafiri şi se îmbibă bucăţile de mătase cu această compoziţie. Se aşază pe ochii închişi şi se ţin timp de 10 minute.

Compresa cu pudră de santal şi apă de trandafiri, 5 linguri de pudră de santal, ½ lingură de apă de trandafiri şi 2 linguri de apă. Se amestecă şi se procedează cum este descris mai sus. Santalul este un remediu bun pentru limpezirea ochilor, la fel şi apa de trandafiri.

Se mai poate face gargară şi cu 1 cană de apă şi 1 lingură de apă de trandafiri. Înainte de a începe gargara, se agită bine şi se foloseşte pentru acţiunea antiseptică. Apa de trandafiri se foloseşte la fel de bine în măştile naturale pentru ten sau păr, pentru băile de relaxare şi revigorare. Bucuraţi-vă de “planta perfectă născută pe pământul nostru”, precum o descria Goethe.