Tratamente naturiste cu salvie

1 2 jpg jpeg

Vechii evrei şi-au preluat multe simboluri din plante. Puţini oameni ştiu că cele şapte braţe, simbol pur evreiesc, care simbolizează zilele creaţiei, îşi au originea în umila plantă de salvie, care creşte pe munţii şi colinele Palestinei.

Denumirea ştiinţifică a salviei, Salvia officinalis, provine de la verbul latinesc salvere, care înseamnă a fi salvat. Când este presată, salvia ia aproape forma exactă a sfeşnicului cu şapte braţe (menorah), cu trunchiul central şi cele trei perechi de ramificaţii laterale, îndoite în sus şi spre interior, simetric, exact aşa cum este descris în Exod.

Salvia s-a bucurat de o mare reputaţie pentru întârzierea îmbătrânirii şi prelungirea vieţii, iar cunoscătorii erau minunaţi de faptul că un om murea prea tânăr, când în grădină îi creştea salvia.

Tratamente naturiste cu salvie – noile descoperiri au arătat că salvia purpurie ajută în bolile de inimă şi revigorează sistemul nervos central

Descoperirile de astăzi despre această plantă minune sunt incredibile. În China creşte o specie de salvie, numită salvia purpurie (Salvia miltiorrhiza), care este larg răspândită ca medicament în tratarea blocajelor cardiace (infarcturi miocardice), a durerilor de inimă, a hipertensiunii şi edemelor cardiace (exces de fluid în jurul inimii). Tot această specie are un efect tranchilizant asupra sistemului nervos central, fiind recomandată bolnavilor de Alzheimer. Se foloseşte doar rădăcina amară, care pentru organism are un puternic efect de revigorare a inimii, ficatului, rinichilor, vezicii urinare, dar şi circulaţiei sanguine.

Cercetătorii japonezi au raportat că unele substanţe chimice din rădăcina de salvie chinezească împiedică coagularea sângelui la animalele de laborator, ceea ce explică utilitatea ei în tratarea blocajelor şi durerilor cardiace. În China, acest tip de salvie este la fel de bun şi în tratarea infecţiilor de tip stafilococic.

Tratamente naturiste cu salvie – tratament preventiv pentru infarct miocardic şi alte probleme ale inimii

Pentru cine poate găsi rădăcină de salvie purpuri, cunoscută şi ca pinyin, dan shen sau tan-shen, ajunge să se facă un ceai din ea. Se clocoteşte o jumătate de litru de apă la care se adaugă o lingură rasă de rădăcină uscată. Se acoperă vasul, se dă focul încet şi se lasă la fiert fix trei minute. Se ia de pe foc şi se lasă la odihnit 30 de minute. După aceea, se strecoară şi se bea lichidul cald zilnic pe stomacul gol pentru cine riscă să aibă probleme miocardice sau de anghină. Se pot folosi la fel de bine şi frunzele uscate de salvie de grădină obişnuită.

Salvia este foarte utilă în oprirea lactaţiei, uşurarea spasmelor intestinale şi alungarea febrelor. Ceaiul de salvie este recomandat pentru câteva zile femeilor ce au înţărcat copiii şi vor să se oprească laptele. Tot ceaiul alungă spasmele intestinale şi coboară temperatura corpului, de aceea este util pentru scăderea febrei. Ceaiul se mai poate lua şi în amigdalită acută, faringită, gingivită, ceai şi cataplasme cu frunze de salvie.

Tratamente naturiste cu salvie – stimulare creşterii părului şi colorării părului cărunt cu salvie

Cine vrea să îşi închidă culoarea părului cărunt, să pună 2 linguriţe cu vârf de salvie şi două de ceai obişnuit într-o jumătate de litru de apă clocotită. Să pună totul într-un vas termorezistent şi să-l lase la cuptor cel puţin două ore. Apoi se strecoară şi se freacă firele de păr la rădăcină în fiecare seară. Dacă se păstrează pentru mai multe zile, se pune o lingură de coniac sau vodkă pentru a-i menţine tăria.

Iată şi un decoct cu salvie şi rozmarin ce face părul nou să crească, este foarte bun persoanelor cu chelie sau celor care pierd mult păr. Se pun într-un vas 15 grame de salvie şi 15 grame de rozmarin. Peste ele se toarnă jumătate de litru de apă fiartă şi se lasă aşa, fără să se pună la fiert, 20 de minute cu capac. Se mai amestecă ocazional în decoct. Apoi se strecoară şi se păstrează într-o sticlă. Se foloseşte doar extern pentru stimularea creşterii părului nou.

Un mic avertisment, datorită cantităţii mari de thujon (compus ce poate cauza convulsii în doze mari) pe care o conţine, salvia este bună doar în cantităţi mici, aşa că nu ar trebui exagerat.