Tratamente naturiste cu praz

1 2 jpg jpeg

Aceast─â legum─â cu virtu┼úi de medicament este bogat─â ├«n minerale (sodiu, potasiu, calciu, mangan, sulf, siliciu, fosfor, fier), vitaminele A, B1, B2 ┼či C, precum ┼či celuloz─â, ulei volatil, proteine ┼či hidra┼úi de carbon. 87-90% din mas─â prazului este ap─â, ceea ce ├«i confer─â puternice propriet─â┼úi diuretice.

Este foarte s─ârac ├«n gr─âsimi, fiind recomandat ┼či ├«n curele de sl─âbire. Valoarea energetic─â este de 22 de calorii la 100 de grame de legum─â. Prazul mai este ┼či un recunoscut tonic al sistemului nervos, laxativ, calmant al tractului digestiv, emolient, expectorant, adjuvant ├«n arteroscleroz─â, antiseptic. Stimuleaz─â func┼úionarea bilei ┼či a stomacului, cur─â┼ú─â arterele de colesterol, distruge germenii patogeni ┼či ajut─â chiar ┼či ├«n cancer.

Iată cum este folosit prazul în tratamentele naturiste!

Tratamente naturiste cu praz - uz cosmetic

Cataplasmele din frunze de praz sunt recomandate ├«n cazul tenurilor acneice ┼či cuperotice. Sucul de praz cu lapte sau zer se aplic─â pe ten contra pielii ├«nro┼čite ┼či a erup┼úiilor fe┼úei. De asemenea, din sucul amestecat cu miez de p├óine se ob┼úine o past─â care gr─âbe┼čte colectarea ├«n abcese ┼či furuncule.

├Än plus, dac─â se pune la macerat ├«n o┼úet o frunz─â de praz timp de 24 de ore ┼či se aplic─â ulterior partea umed─â pe b─ât─âturi sau alte zone ├«nt─ârite ale pielii, acestea vor disp─ârea ca prin minune.

Tratamente naturiste cu praz - boli de inim─â

Unul dintre beneficiile aduse de folosirea de tratamente naturiste cu praz este ├«mbun─ât─â┼úirea circula┼úiei sangvine. Acesta scade tensiunea arterial─â, iar efectul lui este asem─ân─âtor cu cel al aspirinei, prevenind formarea de trombi ├«n vene ┼či, deci, prevenind un infarct miocardic. Acesta se consum─â ├«n salate sau amestecat cu miere, iar nutri┼úioni┼čtii spun c─â at├ót partea alb─â a plantei, c├ót ┼či cea verde, trebuie consumate, ├«ntruc├ót sunt bogate ├«n vitamine. Prazul se poate fierbe iar apoi ├«ndulci cu miere, iar din amestecul ob┼úinut se consum─â trei linguri pe zi. Aten┼úie, dup─â 48 de ore, prazul fiert poate degaja substan┼úe nocive.

Mai mult, administrarea de tratamente naturiste cu praz poate duce la sc─âderea colesterolului. Prazul con┼úine antioxidan┼úi cu sulf ┼či alicin─â, care duc la sc─âderea nivelului din colesterol, prin inhibarea HMG-CoA, enzima hepatic─â necesar─â pentru sinteza colesterolului din s├ónge. Pentru acest tratament, se taie dou─â-trei tulpini de praz, se las─â la macerat 10 zile ├«ntr-un litru de vin alb, iar aboi se bea lichidul r─âmas, strecurat.

Tratamente naturiste cu praz - probleme respiratorii, gut─â, cistit─â

├Än medicina naturist─â, prazul se recomand─â pentru mai ales pentru tratarea problemelor respiratorii ┼či pentru propriet─â┼úile sale purifiante ┼či diuretice. Prazul are o mare capacitate de a elimina acidul uric ┼či astfel este foarte bun pentru persoanele care sufer─â din cauza gutei sau a artritei. ├Än caz de reten┼úie urinar─â sau de cistit─â, este foarte de ajutor s─â se aplice pe parte inferioar─â a abdomenului o cataplasm─â de praz fiert, foarte cald─â.

Tratamente naturiste cu praz - diabet

Cura cu praz presupune administrarea de suc din aceasta leguma, vreme de o saptamana, dimineata, pe stomacul gol, cate un paharel. Este un remediu recomandat diabeticilor.

Tratamente naturiste cu praz - efect laxativ

Usor incalzit, sucul de praz, este cel mai bun laxativ, baut seara, la culcare, cate un pahar de 100 ml.

Tratamente naturiste cu praz - adjuvant în cancerul hepatic

300 de ml de suc de ceap─â, 200 ml de suc de praz ┼či 600 ml de vin alb ├«ndulcite cu miere reprezint─â un adjuvant de succes ├«n tratarea cancerului la ficat.