Tratamente naturiste cu hrişcă. Efectele nebănuite ale unei plante mai puţin cunoscute

1 2 jpg jpeg

Hrişca, originară din Asia, creşte pe terenuri puţin fertile, la temperaturi potrivite şi face parte din familia rubardei, măcrişului şi şteviei creţe, chiar dacă ea a fost trecută în categoria cerealelor. În România creşte mai ales în Bucovina, dar şi în Republica Moldova, apoi în Ucraina şi Rusia. Este cunoscută mai ales pentru acţiunile sale de a regenera ficatul.

Boabele de hrişcă pot fi înmuiate în apă şi combinate cu iaurturi, salată de fructe sau sucuri naturale. Pot fi folosite şi în supe, iar ca desert se pot fierbe în lapte şi combinate cu miere şi scorţişoară. Făina de hrişcă este foarte bună pentru a face pâine sau tot felul de dulciuri. Se poate face chiar piure din boabe de hrişcă şi se consumă ca garnitură.

Ce conţin boabele de hrişcă? Acestea sunt foarte bogate în aminoacizi esenţiali, cum sunt lisina, threonina, triptofanul, arginina, cisteina, dar şi minerale, ca seleniul, fierul şi zincul. Important este şi conţinutul de rutin şi taninuri. Chiroinozitolul din hrişcă este un compus care creşte utilizarea glucozei în celule, exact ca şi insulina.

Tratamente naturiste cu hrişcă – consumul zilnic de hrişcă, recomandat bolnavilor de Alzheimer şi persoanelor cu diabet

Are multiple beneficii pentru sănătate. Consumul de hrişcă previne degradarea neuronală, ajută circulaţia cerebrală şi memoria, deci se recomandă bolnavilor de Alzheimer sau persoanelor care au suferit accidente cerebrale. Compuşii aromatici, oligoelementele şi fibrele alimentare din hrişcă previn cancerul acolo-rectal, pulmonar sau gastric.

Boabele de hrişcă ajută la menţinerea nivelului de glucoză din sânge, de aceea este foarte recomandată persoanelor care au diabet. De asemenea, hrişca ţine sub control nivelul colesterolului rău şi tensiunea, prevenind ischemia cardiacă.

Tratamente naturiste cu hrişcă – tonic pentru ficat

Persoanele care au probleme biliare, prin consumul de hrişcă cât mai des ar mai reduce din dureri, datorită concentraţiei în fibre insolubile, boabele de hrişcă împiedică formarea calculilor biliari. De asemenea, este un foarte bun tonic hepatic, ajută la regenerarea rapidă a ficatului. Consumul de hrişcă se face cu cantităţi din ce în ce mai mari pentru a vă obişnui cu gustul dat de compuşii aromatici.

O reţetă bună pentru diabetici se face cu o lingură cu vârf de hrişcă, 3-4 linguri de lapte sau iaurt peste. Totul se pune într-o cană seara, la loc cald şi se consumă dimineaţa, pe stomacul gol cu jumătate de oră înainte de micul dejun. Pentru îndulcire se poate pune puţină miere. Se ţine o cură de 30-40 de zile şi apoi se face pauză de 10-15 zile.