Tratamente naturiste cu hamei

1 2 jpg jpeg

Creşte prin lunci, prin crânguri şi păduri, pe garduri şi cultivat. Mai toate părţile inflorescenţei femele ale acestei plante sunt acoperite cu peri glanduloşi, care secretă o substanţă armadă şi amară, cunoscută sub numirea de lupulină, tot ea fiind folosită la fabricarea berii. Tot din cauza lupulinei se întrebuinţează şi în medicină ca tonic, amar, antidispepsic, antiscorbutic, antiscrofulos.

Conurile de hamei conţin substanţe rezinoase amare (5-30%), în special acizi alfa-amari, taninuri condensate polifenolice, ulei esenţial până la 1%, flavonoide, amino-acizi, substanţe estrogene, grăsimi, săruri minerale etc.

Din multiplele beneficii ale plantei, poate cel mai important este acela de a induce somnul şi de a echilibra emoţiile şi sistemul nervos. Iată, aşadar, cum poate fi folosit hameiul în tratamentele naturiste!

Tratamente naturiste cu hamei - tulburări emoţionale

În diferite culturi, hameiul este folosit mai ales drept calmant psihic, împotriva stărilor de anxietate, nelinişte, atacuri de panică, probleme de somn sau pentru diferite tulburări emoţionale legate de pubertate şi maturizare sexuală.

Pentru tratarea acestor probleme se administrează hameiul sub formă de pulbere, din care se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, în cure de o lună, cu zece zile de pauză.

Tratamente naturiste cu hamei - insomnii şi somn agitat

Mai multe studii au arătat că hameiul, în asociere cu valeriana, este unul dintre cele mai bune şi eficiente tratamente împotriva insomniilor puternice, fără a avea efecte nocive asemeni medicamentelor contra insomniei.

Se administrează seara 1-2 linguriţe de combinaţie, în proporţii egale, de tinctură de conuri de hamei şi de rădăcina de valeriană. Este un remediu foarte eficient pentru cei care adorm foarte greu, care se trezesc la puţin timp după ce au adormit sau care au un somn agitat şi neodihnitor.

Tratamente naturiste cu hamei - reumatism

Hameiul acţionează ca un puternic antiinflamator articular, acţiunea sa fiind comparabilă cu cea a ibuprofenului. În cazul crizelor de reumatism, se face o cură de 1-2 săptămâni, timp în care se beau 3 căni pe zi de infuzie combinată de hamei. Pe lângă efectul sau antiinflamator, hameiul acţionează asupra sistemului nervos central, reducând senzaţia de durere la bolnavii cronici.

Tratamente naturiste cu hamei - boli renale

Administrarea de infuzie de hamei, 1-2 căni pe zi, în cure de zece zile, stimulează activitatea rinichilor, împiedică formarea calculilor şi recidivă infecţiilor renale. În cazul colicilor renale care apar la eliminarea calculilor, se recomandă băile fierbinţi de şezut cu extract de hamei. Anumite substanţe conţinute de conurile de hamei au un puternic efect antispastic şi ajută la dilatarea cailor de evacuare a calculilor renali.

Tratamente naturiste cu hamei - acnee, îngrijire piele şi păr

Pentru acnee, se realizează o infuzie din 1 lingură de conuri de hamei la 100 ml de apă şi se aplică comprese pe zonele afectate ori de câte ori este nevoie.

Pentru îngrijirea pielii pe timp de iarnă, se recomandă ca imediat după baie să se facă un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig şi unde apare tendinţa de uscare. Uleiul protejează pielea de crăpăturile şi asprirea care apar la frig, o catifelează şi îi păstrează tonusul şi elasticitatea.