Tratamente naturiste cu cătină. Efectele nebănuite ale micilor fructe

1 2 jpg jpeg

Cătina este un arbust ce creşte pe coaste râpoase şi care se dezvoltă bine pe prundişuri şi nisipuri. Este spinos, de culoare albicioasă, iar fructele sale portocalii de 7-8 mm diametru au efecte benefice sănătăţii omului.

Aceste fructe minunate conţin monozaharide, flavonoide, numeroase microelemente (Na, K, Fe, P, Ca, Mg), polifenoli, acizi organici, taninuri, acizi graşi esenţiali (linoleic, oleic, palmitic, etc.), alfa şi beta caroten, fitosteroli, vitamine liposolubile (A, E, F, D), vitamine hidrosolubile (C, P, K, complexul B) şi multe altele.

Fiind bogate în atâtea vitamine şi acizi graşi esenţiali, fructele de cătină sunt una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, cu acţiune specifică asupra organismului uman. Acizii graşi esenţiali conţinuţi în fructele de cătină, dar şi acizii linoleic şi linolenic au o acţiune antioxidantă, care se recomandă pentru tratarea mai multor afecţiuni.

Tratamente naturiste cu cătină – uleiul de cătină se foloseşte cu succes în arsuri termice şi chimice

Uleiul de cătină acţionează ca cicatrizant în arsurile termice şi chimice, dar se foloseşte fără probleme şi pentru problemele apărute în urma expunerii îndelungate la iradiaţii sau în diverse dermatoze. Se poate folosi şi intern pentru tratarea ulcerului gastric şi duodenal, în boli endocrine, în hepatite, anemii şi astenii sau în stări alergice. Uleiul din seminţe are o putere cicatrizantă mare şi este indicat în plăgi sau răni greu vindecabile.

Pentru un bust de energie natural, sucul de cătină cu miere este foarte bun, datorită conţinutului bogat de polivitamine. 25 de părţi de suc de cătină şi 75 de miere este un tratament excelent pentru astenia de primăvară, un bun energizant, şi se foloseşte la fel de bine şi după diverse boli pentru recuperare rapidă.

Datorită antioxidanţilor din fructele de cătină, acestea previn cancerul, iar unii compuşi din frunzele şi scoarţa de cătină se folosesc ca anticancerigeni şi antitumorali naturali.

Pentru reducerea colesterolului rău, uleiul de cătină este recomandat cu succes, mai ales că are efecte benefice şi asupra sistemului cardiovascular. Consumul zilnic de fructe de cătină dimineaţa pe stomacul gol vă ţine departe de boli de inimă sau alte boli grave, precum cancerul.

Tratamente naturiste cu cătină – vindecă-ţi hepatita cu fructe de cătină

Puterea antioxidantă a fructelor de cătină se resimte şi asupra ficatului bolnav. Aşadar, dacă te confrunţi cu o boală de ficat, consumă cătină. Se prepară zilnic, timp de 8 săptămâni sau mai mult, 100 ml de suc de cătină cu un sfert de litru de decoct din ramuri de cătină. Se pune o mână de ramuri de cătină într-o jumătate de litru de apă, după ce au fost curăţate şi mărunţite. Se fierb pentru 20 de minute la foc mic şi se lasă la răcit. Sucul cu acest decoct se consumă zilnic pentru o cură de curăţire a ficatului.

Reactivează şi revitalizează activitatea hormonală, de aceea fructele de cătină se folosesc ca fertilizant şi afrodiziac. Un pahar de suc de cătină vă va reda pofta de viaţă, de tinereţe şi de a procrea. De asemenea, se foloseşte cu încredere în tratarea depresiei, căci creşte nivelul serotoninei din organism. Denumit şi hormonul fericirii, serotonina este responsabilă cu declanşarea sau oprirea depresiei. Când suntem fericiţi, creierul elimină serotonină, iar cătina ajută la eliberarea acesteia şi la starea de bine.

6 linguri de sirop de cătină zilnic în răceli şi gripe te vor pune pe picioare rapid, cătina întăreşte sistemul imunitar şi grăbeşte vindecarea, chiar şi în cazuri mai grave, gen pneumonii.