Tratamente naturiste cu busuioc

1 2 jpg jpeg

Busuiocul conţine în proporţie de 70-88% metil chavicol şi cantităţi mici de linalol, cineol, camfor, eugenol, limonen şi citrolenol. Au mai fost identificate şi anetol, beta-sitosterol şi taninuri în părţile aeriene ale plantei. Seminţele de busuioc sunt bogate în mucilagii. Din punct de vedere farmacologic, planta nu a fost studiată prea mult deocamdată. Se ştie că uleiul esenţial are acţiune antidepresivă, antispastică, carminativă, digestivă, expectorantă, febrifugă, profilactică în boli infecţioase. Este cortico-adrenal şi tonic stomahic. Busuiocul se recomandă, mai ales, în tulburări gastro-intestinale şi tulburări ale căilor respiratorii, datorită compoziţiei bogate în uleiul volatil pe care îl conţine. Uleiul volatil obţinut prin antrenare cu vapori de apă are numeroase recomandări terapeutice: extern, ca insectifug şi calmant la înţepăturile cu insecte. Se prepară sub formă de aerosoli, în bronşite, tuse, otalgii şi sinuzite. Se foloseşte ca stimulant al sistemului imunitar în guturai, gripă, boli infecţioase. În afecţiunile sistemului nervos se recomandă în anxietate, în depresii, pentru oboseală, insomnii, migrene, tensiune nervoasă.

Tratamente naturiste cu busuioc – ceaiul de busuioc pentru oboseală şi stress

Ceaiul de busuioc se prepară dintr-o lingură de frunze şi flori la o cană cu apă şi se bea, de obicei, după mesele principale ale zilei. Se bea ceai de busuioc pentru guturai, gripă, tuse, infecţii urinare, bronşite acute. Se poate îndulci cu miere, dar nu atunci când este fierbinte. Se bea ceai de busuioc în combinaţie cu alte plante şi în oboseală, surmenaj, dureri de cap.

Pulberea de busuioc de ia de 4 ori pe zi pe stomacul gol pentru afecţiuni ca: balonare, anorexie, colită de fermentaţie, vomă şi alte stări pe fond de stress, gastrită hiperacidă şi alte stări psihice chinuitoare. Pulberea de busuioc proaspăt măcinată din inflorescenţe în doze de 2-3 ori pe zi în amestec cu miere se recomandă pentru impotenţă sau frigiditate. Se face o cură de o lună cu 1-2 săptămâni pauză.

Tratamente naturiste cu busuioc – pulberea sau maceratul de busuioc pentru gastrită sau anorexie

Pulberea se prepară prin râşnirea busuiocului, se ia câte un vârf de cuţit de trei ori pe zi. Se poate pune sub limbă sau se înghite cu puţină apă sau ceai. Maceratul de busuioc de face cu busuioc proaspăt, câteva rămurele la un litru de apă, care se lasă la macerat 12ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe tot parcursul zilei.

Maceratul de busuioc se ia pentru prevenirea îmbătrânirii premature, menţinerea vitalităţii şi tinereţii şi se face cură de minim 2 luni pe an, consumând 2-4 căni pe zi. Infuzia cu busuioc se face de două ori pe zi în răceală sau rinită.

Tulpinile aprinse de busuioc se folosesc pentru arderea negilor în tradiţia populară. Frunzele de busuioc se pot pune pe bube, iar legătura cu seminţe de busuioc se pune pentru dureri de cap.