Top 3 uleiuri esenţiale pentru sănătatea ta

2 2 jpg jpeg

Ei bine, ele sunt extracte concentrate care conţin compuşi volatili de aromă din plante. Sunt obţinute prin distilare dintr-o gamă largă de plante aromatice, flori, rădăcini, coaja fructelor sau a copacilor. Cele pure se extrag mecanic, ori prin distilare sau presare la rece, iar pentru cele sintetice se folosesc la extragere solvenţii chimici.

Întotdeauna se foloseşte forma diluată de ulei esenţial. Cum procedezi: Adaugă 12 picături de ulei esenţial dorit la 30 ml de ulei vegetal, de floarea soarelui sau de măsline. Adaugă lichidul într-o sticluţă mică, închisă la culoare. Mixează bine. Ori, dacă ţi se pare că e prea concentrată soluţia, poţi picura doar 6 stropi de ulei esenţial la fiecare 30 de ml.

Uleiul esenţial de seminţe de chimen negru

Se spune că uleiul făcut din seminţe negre este cel mai sănătos din lume. I se mai spune şi negrilica sau chimion negru. Alte denumiri ale sale sunt, coriandru roman şi susan negru. Are un conţinut ridicat de acizi graşi esenţiali, şi anume, circa 80 %. Principalul compus activ este timoquinona, despre care se vorbeşte că luptă împotriva cancerului. Alte substanţe active sunt timohidroquinona şi timolul. Seminţele negre, pe lângă seria de antioxidanţi şi substanţe nutritive, au proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare şi te scapă de durere. În urma unor studii s-a ajuns la concluzia că acest tip de ulei este benefic în lupta cu anumite bacterii cum ar fi Stafilococul auriu şi, astfel, este un puternic antibiotic natural. De asemenea, previne obezitatea, pierderea podoabei capilare, diabetul.

Uleiul esenţial de sâmburi de caise hidratează şi hrăneşte pielea

Pentru pielea uscată ori sensibilă este un adevărat miracol datorită conţinutului bogat în vitaminele A, C şi E dar şi în potasiu, acid oleic (omega 9) şi linoleic (omega 6). Poţi adăuga 1-2 picături de ulei esenţial diluat în ulei vegetal, într-o cremă cu efect anti-îmbătrânire. Nu lasă pielea grasă, fiindcă se absoarbe în piele. Ai grijă că poate păta, dacă nu îl intinzi bine.

Uleiul esenţial din seminţe de măceşe combate ridurile

Acesta este alt ulei bun pentru ten fiindcă este bogat în acizi graşi esenţiali (Omega 3, 6 şi 9) şi vitamina C, asfel că datorită lor protejează pielea de radicalii liberi şi o ajută să se regenereze. Uleiul respectiv stimulează producerea de colagen şi elastină, iar tenul tău va arăta mult mai tânăr. Când aceşti acizi pătrund în piele se transformă în substanţe numite prostaglandine, care au legătură cu regenerarea celulelor şi a ţesuturilor, pielea devine mai elastică iar cicatricile se pot diminua. dacă ai vergeturi află că uleiul din seminţe de măceşe le estompează.

Avertismente şi contraindicaţii pentru uleiurile esenţiale

Cele din comerţ sunt pline de aditivi, astfel că trebuie să fii atent la ţara de origine, sticluţa trebuie să fie de culoare închisă, preţul trebuie să difere de la un produs la altul, adică nu trebuie să fie toate la acelaşi preţ. Fii atent să aibă certificat de ulei organic. Femeile însărcinate, cele care alăptează dar şi copiii mai mici de 12 ani nu au voie să le utilizeze. Nu folosi uleiurile esenţiale dacă ai de când să te expui la soare în aceea zi, îţi pot apărea pete, mai ales dacă le utilizezi pe cele de citrice, dar şi de mărar sălbatic ori bergamotă.

Nu trebuie înghiţite sau aplicate pe piele dacă nu au fost diluate cu uleiuri vegetale, de genul celui de măsline sau de floarea-soarelui. Fiecare ulei esenţial are proprietăţile sale terapeutice şi contracindicaţii, aşadar, cel mai bine, înainte de a le folosi drept remedii, întreabă un fitoterapeut.