Tipuri de uleiuri bune pentru ficat

1 2 jpg jpeg

Uleiul de măsline

Acest ulei n-ar trebui să-ţi lipsească din casă, fiind un bun drenor hepatic şi biliar. Are rolul de a accelera tranzitul intestinal lent şi are capacitatea de a dizolva pietrele de la bilă. Consumul de ulei de măsline extravirgin protejează ficatul de efectele stresului oxidativ, un proces chimic din organism în urma căruia se formează radicalii liberi şi care grăbeşte degradarea celulară.

Astfel, în urma testelor pe şoareci de laborator, cercetătorii de la Universitatea din Monastir, Tunisia, şi cei de la Universitatea din Riad, Arabia Saudită, au constatat că în cazul subiecţilor expuşi unor substanţe toxice care cauzează stres oxidativ şi cărora li s-a introdus ulei de măsline în dietă nivelul de afectare hepatică este mai redus decât în cazul celor care nu au fost hrăniţi cu acest aliment. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că uleiul de măsline are un efect antioxidant direct asupra celulelor ficatului.

În plus, uleiul de măsline este tolerat foarte bine de stomac, datorită faptului că tratează ulcerul şi gastrita. Este recomandat şi la pregătirea mâncărurilor, fără a îmbiba alimentele prăjite cu toxine, ca în cazul uleiului de floarea soarelui. Are proprietatea de a întârzia procesul de îmbătrânire, protejează inima şi arterele, dizolvă cheagurile din vasele de sânge, reduce colesterolul şi tensiunea. Poate fi folosit pentru masaje. Hrăneşte pielea şi o catifelează. Este util şi pentru mâini şi unghii. După ce spălaţi vasele, masaţi mâinile cu ulei de măsline.

Ai de ales între mai multe feluri de ulei de măsline:

- Uleiul de măsline extra-virgin provine din prima presare a măslinelor. Are o aciditate redusă.

- Uleiul de măsline virgin este produs prin folosirea metodelor fizice şi fără nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este mai mică de 2%.

- Uleiul de măsline rafinat este tratat chimic pentru neutralizarea gustului puternic şi a conţinutului de acizi. Este considerat ca fiind de o calitate mai slabă decât cel virgin.

Uleiul de rapiţă

Are calităţi excepţionale în tratarea bolilor tubului digestiv. Ajută la drenarea ficatului, dar şi la combaterea paraziţiilor intestinali. Este indicat şi în tratarea enteritelor.

O linguriţă de ulei de rapiţă se va da în cazul constipaţiei cronice. Pe lângă bolile digestive, rapiţa poate trata cu succes şi unele afecţiuni respiratorii (tusea, bronşita), cardiace (angina pectorală), renale.

Pentru tratament se va prepara un ceai din 1-2 linguri de frunze de rapiţă proaspete şi mărunţite. Se pot consuma două ceaiuri pe zi.

Uleiul de cocos

Este un aliat împotriva multor boli, deoarece grăsimile saturate din uleiul de cocos nu sunt dăunătoare şi ajută la scăderea colesterolului rău. Apără ficatul de efectele radicalilor liberi şi-l ajută să elimine toxinele.

Persoanele care vor să slăbească, sunt sfătuite să înlocuiască uleiul normal cu uleiul de cocos. Acesta este mult mai uşor de digerat, ajutând la o mai bună funcţionare a tiroidei. Acizi graşi conţinuţi în uleiul de cocos ajută la eliminarea greutăţii în exces, prin creşterea metabolismului care duce la arderea grăsimilor mai rapid. Pentru curele de slăbire, dar în general în orice tratament naturist cu ulei de nucă de cocos, cel mai bine este să se folosească crud, fără să fie prăjit sau fiert. De aceea, salatele şi chiar ouăle fierte pot fi asezonate cu ulei de cocos.

Mai mult, uleiul de cocos este un aliat important împotriva ciupercilor, paraziţilor, infecţiilor, bacteriilor şi viruşilor. Are proprietăţi anti microbiene şi este foarte bun pentru păstrarea stomacului, dar şi a colonului cât mai sănătoase. Datorită faptului că ajută la absorbţia vitaminelor şi mineralelor în organism este foarte bun pentru creşterea imunităţii. Acidul lauric este transformat în organism în monolaurin, substanţă care luptă împotriva herpesului, gripei şi chiar virusului HIV.

Extrapont

Foloseşte ulei de cocos pentru masarea gingiilor, pentru un efect calmant, în caz de probleme dentare.

Uleiul de palmier

Este important de menţionat că anumite substanţe antioxidante din compoziţia uleiul de palmier, precum tocotrienolii, scad riscul apariţiei mai multor tipuri de cancer precum cel de ficat, dar şi a cancerului de stomac, colon sau de piele.