Sulfina, leac pentru picioarele „grele”

Cunoscută şi sub denumirea de sulcină sau iarbă de piatră, această plantă are efecte benefice asupra circulaţiei periferice, pentru că îmbunătăţeşte tonusul şi rezistenţa vaselor sangvine. Datorită conţinutului de cumarină, sulfina ajută la subţierea sângelui şi împiedică formarea cheagurilor. De aceea, este de mare ajutor în tratarea acestei probleme, care în termeni medicali este cunoscută drept insuficienţă venoasă.
Cură cu infuzie
Unul dintre leacurile pe bază de sulfină, foarte uşor de preparat acasă, este infuzia. O obţii din 2 linguri de flori şi petale uscate, peste care torni o jumătate de litru de apă clocotită. Este indicat să o bei de două ori pe zi, înainte de mese, timp de o lună, apoi, timp de 10 zile faci pauză, după care repeţi cura. De asemenea, poţi folosi şi comprese reci. Înmoi un tifon în infuzia de sulfină, apoi aplici pe picioare, până se usucă. Repeţi de trei-patru ori.
Te-ar mai putea interesa:
- Picioare în formă cu tratamente uşoare
- De ce ni se umflă picioarele?
- Pregăteşte-ţi picioarele pentru vară
Cataplasma, reţetă de peste 2.000 de ani
Claudius Galenus din Pergam, medic grec al Antichităţii, folosea cataplasma de sulfină pentru vindecarea mai multor afecţiuni. Aceasta şi-a dovedit eficienţa şi în insuficienţa venoasă. O prepari din 5 linguriţe de pulbere de sulfină, pe care le amesteci cu apă călduţă, până când se formează o pastă. O pui direct pe zonele umflate, o înveleşti cu un nailon, ca să nu se întărească şi laşi să acţioneze o oră.
Băile cu sulfină Mărunţeşti un pumn de tulpină, frunze şi flori de sulfină uscate, apoi torni un litru de apă clocotită. Laşi preparatul la temperatura camerei timp de 12 ore. Apoi, strecori şi torni lichidul obţinut peste apa din cadă. Baia cu sulfină trebuie să dureze între 20 şi 30 de minute. Aceasta nu numai că te ajută să scapi de problema de sănătate, dar este şi foarte relaxantă. INFO: Sulfina le poate fi de ajutor şi persoanelor care suferă de afecţiuni digestive, precum colita şi balonarea, precum şi celor care au hipertensiune arterială şi stări de anxietate. Ruxandra Constantina, medic specialist apifitoterapie www.drconstantinaruxandra.ro
Sulfina galbenă este utilă în caz de varice, flebite, tromboflebite, edeme ale picioarelor. Tratamentul trebuie recomandat de către un medic apifitoterapeut, iar la persoanele care iau medicamente anticoagulante, doza trebuie individualizată, deoarece asocierea terapiei naturiste cu fluidificatoare si antiagregante poate acentua acţiunea tratamentului alopat şi pot apărea hemoragii.
Eficiente sunt şi masajele locale uşoare, în sens ascendent, cu creme şi geluri care conţin şi alte plante cu acţiune vasoprotectoare, precum castanul, museţelul, arnica, coada-şoricelului, salvia, urzica, spânzul. Pentru stimularea circulaţiei periferice se pot face şi duşuri scoţiene: alternezi, la nivelul picioarelor, băi cu apă rece cu băi cu apă caldă, de mai multe ori.