Smochinele previn cancerul şi te menţin în formă

1 2 jpg jpeg

Cum de au atâtea proprietăţi benefice pentru organism? Ar trebui să vedem ce au în compoziţie şi atunci cred că vom înţelege. Smochinele conţin 84% apă, 1% proteine, 15-18% glucide. Acestea mai conţin şi materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază, amilază, proteoză, enzyme. De asemenea, sunt şi o sursă bogată de minerale: fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom.

Smochinele mai conţin şi beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficina, care ajută la digestie.

Previn cancerul

Beneficiile acestui fruct sunt numeroase. Însă, înainte de toate, ar trebui să menţionăm faptul că acest fruct previne numeroase tipuri de cancer. De exemplu, cumarina din smochine poate reduce riscul apariţiei cancerului de prostată. În plus, consumul de smochine în mod regulat reduce riscul de cancer de sân sau de colon.

Ideale în regimurile de slăbire

O sută de grame de smochine crude au doar 43 de calorii. În plus, datorită faptului că au în compoziţie omega 3 şi omega 6 – substanţe care accelerează mobilizarea grăsimilor din ţesutul adipos, aceste fructe sunt recomandate de nutriţionişti în diete.

Scad riscul de osteoporoză

Fiind o sursă excelentă de calciu şi fosfor, întrucât conţin aceste substanţe în cantitate dublă faţă de lapte, smochinele pot să prevină osteoporoza.

Sunt excelente în diabet

Frunzele de smochin sunt recunoscute şi pentru faptul că au proprietăţi care pot ajuta la tratarea diabetului. Decoctul din frunze de smochin s-a dovedit util pentru pacienţii care suferă de diabet zaharat, reducând cantitatea de aport de insulină.

Reduc colesterolul rău

Totodată, smochinele au în conţinutul lor substanţe care ajută la reducerea colesterolului rău din organism.