Sfaturi pentru combaterea durerilor de articulaţii. VIDEO

2 jpg jpeg

Guta, cauzată de excesul de acid uric (rezultatul metabolizării alimentelor pe care le consumăm) în sânge, este întâlnită în cele mai multe dintre cazuri la bărbaţi. Influenţată de factorii genetici, de vârstă (riscul creşte după 65 de ani) şi de alimentaţie, boala poate fi asociată şi cu alte afecţiuni, precum diabetul zaharat, bolile renale sau cu afecţiunile cardiace.

Atacurile de gută, caracterizate prin dureri, sensibilitatea crescută la nivelul articulaţiei, roşeaţă şi usturime, apar de regulă noaptea. Dacă atacurile de intensitate medie pot să dipară după câteva ore, cele severe pot ţine chiar şi câteva săptămâni.

Sfaturi pentru combaterea durerilor de articulaţii cu plante:

Infuzia de sânziene „alină” durerile

Cunoscute şi sub numele de drăgaică, sânzâienele galbene se numără printre primele plante recomandate în cazul gutei. Datorită efectului diuretic-depurativ puternic, remediile din sânzâiene ajută la diminuarea durerii şi a inflamaţiei de la nivel articular.

Prepari infuzia de sânzâiene dintr-o lingură de plantă (recoltată în timpul înfloririi) la o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită pentru 10 minute, după care filtrează şi bea câte 2 căni pe zi. Urmează tratamentul timp de trei săptămâni. La fel de eficientă pentru a ameliora simptomele bolii este şi infuzia concentrată din fructe de ienupăr, care au un conţinut bogat de ulei esenţial.

O prepari din 3-4 linguri de fructe la 250 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit cel mult 10 minute, după care strecoară şi ia câte 4 linguri de infuzie pe zi, timp de 30 de zile.

Cataplasmă cu cartofi raşi, leac calmant

Pentru a ameliora durerile articulare cauzate de gută, fitoterapeuţii recomandă şi compresele cu decoct de pelin. Datorită substanţelor amare şi a componentelor din uleiul esenţial, decoctul are acţiune calmantă. Pentru a-l prepara, pune în jumătate de litru de apă 3 linguri de pelin şi fierbe amestecul timp de 5 minute.

După ce s-a răcit, strecoară şi înmoaie bucăţi de pânză în decoct aplicând compresa pe locul dureros. Indicate sunt şi cataplasmele cu foi de varză strivite şi opărite. Fierbe două-trei frunze de varză, înfăşoară-le într-o bucată de tifon şi aplică-le pe zonele afectate.

Dacă nu ai varză poţi folosi pentru a calma durerea şi cataplasmele cu cartofi raşi sau cu napi. Dă prin răzătoare 2-3 cartofi cruzi sau napi, pune-i între două bucăţi de tifon şi aplică pe locul dureros. Ţine cataplasma pe zona afectată până la reducerea simptomelor.

Maceratul de merişor ajută la eliminarea toxinelor

Pentru detoxifierea organismului şi pentru a favoriza eliminarea acidului uric din sânge este indicat şi maceratul din frunze de merişor. Îl prepari din 2 linguriţe de frunze de merişor la 100 ml de apă rece. Lasă vasul acoperit timp de 15 minute, după care filtrează şi păstrează lichidul obţinut.

Peste frunze adaugi de această dată 100 ml de apă fierbinte şi fierbi amestecul timp de 15 minute la foc mic. La final filtrezi, amesteci ambele lichide (cel obţinut cu apă rece şi cel cu apă caldă) şi bei maceratul treptat pe tot parcursul zilei. Urmează tratamentul timp de trei-patru săptămâni. Pentru a elimina acidul uric din sânge este de ajutor şi infuzia din măcriş.

Pune 10 g de rădăcină şi părţile aeriene ale plantei în jumătate de litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit pentru 10 minute, filtrează şi bea cantitatea obţinută pe parcursul zilei. Ţine cura timp de 30 de zile, după care e bine să faci pauză două luni.

Sfaturi pentru combaterea durerilor de articulaţii cu sucuri naturale:

Pe lângă tramentul medicamentos şi cel naturist, schimbările din alimentaţie ajută la ameliorarea simptomelor bolii. Beneficii aduc şi sucurile naturale, care conţin compuşi antiinflamatorii.

Recomandate sunt cele de: castravete, sfeclă, morcov şi pătrunjel (două parţi de morcov şi o parte de pătrunjel), praz, ţelină, coacăze roşii, fragi, zmeură, mere. Un „aliat” în prevenirea apariţia atacurilor de gută este şi sucul de lămâie. Pune jumătate de lingură de suc de lămâie într-un pahar cu apă călduţă şi bea dimineaţa, înainte masă. Urmează cura timp de 4-6 săptămâni.

INFO: Tratamentul naturist trebuie urmat la indicaţia medicului.