Sânzienele, leac pentru tiroidă

1 2 jpg jpeg

Sânzienele sau drăgaica, cum i se mai spune, este o plantă cu flori mici, albe sau galbene, cu o mireasmă plăcută, ce atinge o lungime de până la 60 de centimetri. Perioada maximă de înflorire este în luna iunie, în perioada solstiţiului de vară.

În tradiţia populară, planta se recoltează abia după sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Se crede că înainte de această zi, florile nu trebuie culese de nicio persoană, fie ea copil sau bătrân, deoarece atrage ghinionul. Din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, sânzienele ocupă un loc aparte în medicina naturistă, tratând boli grave precum cele ale tiroidei, de piele, urinare şi uterine.

Sânziana galbenă, smântânica – cum mai este cunoscută în popor – creşte pe culmile munţilor, preferând înalţimile şi are flori galben-aurii, cu parfum îmbietor de miere, dar gust foarte amar. Acestea au proprietăţi terapeutice, datorită conţinutului chimic divers, între care glicozide, coloranţi galbeni şi roşii, taninuri, acizi organici, enzime şi săruri minerale.

Sânziana albă sau drăgaica are flori gingaşe, alb-gălbui, cu aceeaşi mireasmă inconfundabilă de miere şi creşte mai ales pe marginea drumului. Florile sunt folosite ca leac în: boli tiroidiene, icter, gută, reumatism cronic şi tulburări circulatorii.

Ambele plante sunt la fel de bune în vindecarea bolilor şi se folosesc în mod asemănător.

Ceaiul pentru normalizarea funcţiei tiroidiene

Ceaiul din flori de sânziene (albe şi galbene) se foloseşte atât în tratarea hiperfuncţiei tiroidei, cât şi a hipofuncţiei, ajutând la normalizarea activităţii glandei tiroide. Remediul are rol şi în diminuarea nodulilor tiroidieni.

Ceaiul se prepară dintr-o lingură de flori la 250 ml de apă. Se lasă la temperatura camerei 6-8 ore, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol.

Infuzia de drăgaică

Pentru efecte maximeîn tratarea afectiunilor tiroidiene, se recomandă infuzia concentrată de sânziene. Aceasta se pregăteştedintr-o lingură de plante la 250 mililitri de apă clocotită. Se ţine la infuzat 20 de minute, după care se bea dimineaţa, pe stomacul gol.

Se urmează tratamentul zilnic, minim 12 luni.

Alte preparate pe bază de sânziene

- Suc proaspăt, pregătit cu ajutorul storcătorului electric, din flori de drăgaică proaspăt culese şi spălate. Se foloseşte ca atare, pentru uz extern – picurat direct pe plăgi – sau diluat cu apă, pentru administrarea pe cale orală, pentru tratarea infecţiilor urinare.

- Alifie pregătită din suc proaspăt (4 linguri), amestecat cu unt la temperature camerei (100 g). Se formează o pastă omogenă, care trebuie păstrată la frigider. Se recomandă în tratarea ulceraţiilor de tot felul şi a bolilor de piele.

- Pulbere din plante uscate şi măcinate. Are rol cicatrizant în caz de psoriazis, eczemă sau plăgi canceroase. Se aplică direct pe zonele cu probleme.

Ce mai poate trata

- Alături de tratamentul recomandat de doctor, unguentul de sânziene are efect în vindecarea afecţiunilor dermaticologice canceroase.

- Are rezultate în tratarea bolilor vezicii urinare şi renale.

- Sânzienele ajută la tratarea nevrozei, epilepsiei, insomniei şi vertijului.

- Ajută la reglarea circulaţiei sângelui, la persoanele vârstnice.