Sânzienele, leac pentru bolile sistemului nervos

1 2 jpg jpeg

Sânzienele sunt plante ce cresc în grădini, la marginea pădurilor, pe câmpii. Se remarcă prin florile de dimensiuni mici, de culoare gălbuie-aurie, dar cu un miros foarte plăcut şi cu gust amar. Perioada de înflorire începe odată cu solstiţiul de vară, în apropiere de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare numită şi Drăgaica, de unde vine şi denumirea populară a plantei. În scop terapeutic sunt utilizate florile şi rareori frunzele, datorită conţinutului de substanţe active importante precum uleiuri volatile, tanini, glucide, saponine şi cumarină.

Reglează glanda tiroidă

Ceaiul de flori de sanziene este recomandat în tratarea şi diminuarea nodulilor tiroidieni şi în normalizarea activităţii glandei tiroide. Are efect sedativ uşor, antispastic, diuretic, depurativ, antireumatic, laxativ şi uşor afrodisiac, fiind de folos şi în cazul afecţiunilor aparatului urinar, dar şi în tulburările de somn asociate cu menopauza. Cel mai eficient remediu este cel preparat la rece, dintr-o lingură de flori de sânziene la 250 ml de apă, care se lasă 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea dimineaţa pe stomacul gol.

Protejează şi curăţă rinichii

Sânzienele sunt de folos în tratarea bolilor de rinichi, făcându-i să funcţioneze normal, cât şi în afecţiunile splinei, ficatului şi pancreasului. Se recomandă maceratul, preparat din 2 linguriţe de pulbere de sânziene, lăsate la înmuiat peste noapte într-o jumătate de cană cu apă, după care se filtrează. Se bea înainte de micul dejun, cu 30 de minute înainte, cu înghiţituri mici. În cazul infecţiilor renale, poţi prepara o infuzie obţinută din sânziene, urzică-moartă şi splinuţă. Se pune 1 lingură la 250 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat 3 minute. Se beau 3-4 căni pe zi, din 2 în 2 ore, cu înghiţituri mici.

Recomandate în bolile sistemului nervos

S-a dovedit că ceaiul de sânziene macerat la rece are efect sedativ şi este extrem de eficient în cazul bolilor sistemului nervos. Remediile pe bază de sânziene sunt indicate, printre altele, în epilepsie şi boala Parkinson. Planta mai poate fi de folos şi femeilor aflate la menopauză, cât şi celor care au tulburări de somn. Maceratul se obţine dintr-o lingură de plantă uscată, care se lasă 6-8 ore într-o cană cu apă, la temperatura camerei. Strecoară-l înainte de a-l bea. Consumă 3 căni pe zi, într-o cură de 2 luni. Dacă este cazul, poţi face o pauză de 14 zile şi reiei apoi tratamentul.

Menţin tenul curat

Folosite în scop cosmetic, compresele cu sânzienele sunt apreciate pentru capacitatea de a menţine elasticitatea pielii şi pentru a estompa ridurile fine. Ai nevoie de 1 linguriţă de flori uscate, pe care o pui la infuzat 30 minute, într-o cană cu apă clocotită. Aplici infuzia pe ten în fiecare seară, cu ajutorul unei comprese. Tratamentul este indicat şi pentru ameliorarea rănilor, eczemelor, petelor pigmentare, comedoanelor şi furunculilor.

Combat nodulii mamari

Alfia de sânziene este folosită pentru tratarea nodulilor la sân. Se obţine din 4 linguri de suc proaspăt de sânziană amestecat cu 100 g de unt la temperatura camerei, până se obţine o pastă cu consistenţă omogenă. Se lasă la frigider şi se unge pielea în fiecare zi, cu mişcări circulare.

Tratament pentru ulceraţiile canceroase

Sucul de sânziene poate fi deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor pielii, precum petele din naştere sau cancerul de piele. Se spală bine planta şi i se extrage sucul cu ajutorul unui storcător. Se ung zilnic cu el porţiunile de piele afectate, dimineaţa şi seara, şi se lasă să se usuce treptat.

Ameliorează inflamaţiile gâtului

Pentru tratarea laringitei, faringitei şi a durerilor gâtului, se recomandă gargara din infuzie concentrată de sânziene, de 4-5 ori pe zi. Infuzia se obţine din 3 linguri de plantă uscată, care se lasă să stea 10 minute în 250 ml de apă clocotită.