Sănătatea prinde rădăcini în „Grădina cu remedii”, un proiect care poartă marca Secom® (P)

1 2 jpg jpeg

Începând de joi, 8 septembrie, „Grădina cu remedii” va fi deschisă publicului larg şi va putea fi vizitată de toţi cei care sunt curioşi să descopere plantele cu rol important pentru sănătatea şi viaţa noastră, de zi cu zi.

Încheiat prin intermediul unui parteneriat pe termen lung cu Grădina Botanică, proiectul „Grădina cu remedii” constă în amenajarea completă a sectorului de plante medicinale şi utile din Grădina Botanică şi îmbunătăţirea colecţiei de specii. Prin această iniţiativă, compania şi-a luat angajamentul de a contribui la creşterea gradului de informare privind rolul plantelor pentru sănătate, prin amenajarea unui spaţiu cu zeci de specii de plante medicinale, deschis publicului larg, studenţilor şi elevilor.

Prima etapă a proiectului a cuprins lucrări de toaletare a labirintului verde, format din Buxus Sinensis, care delimitează zonele cu plante, precum şi o serie de lucrări de curăţare şi amenajare a spaţiului. Terenul a fost acoperit cu o membrană anti-buruieni şi decorat ulterior cu un strat de mulch, menit să asigure o protecţie suplimentară împotriva plantelor dăunătoare şi să contribuie la păstrarea umidităţii. În plus, toate plantele din cadrul „Grădinii cu remedii” au fost etichetate, astfel încât vizitatorii să identifice mult mai uşor specia şi aria terapeutică pentru care fiecare plantă este benefică. În total, anul acesta a fost amenajat un procent de aproximativ 60% din suprafaţa totală de 1800 mp a sectorului denumit „Grădina cu remedii”.

În etapa de amenajare următoare, planificată să înceapă în primăvara anului 2017, Secom ® va continua să susţină lucrările pentru restul suprafeţei şi va acorda suport necesar pentru extinderea colecţiei cu noi specii de plante medicinale.

„Natura ne-a oferit dintotdeauna resurse deosebite pentru sănătate, drept dovadă plantele medicinale sunt folosite şi astăzi cu mult succes. Ideea acestui proiect s-a născut din dorinţa de a facilita accesul publicului la bogăţia de resurse pentru sănătate pe care ne-o oferă plantele. Ne dorim ca “Grădina cu remedii” să devină o resursă educaţională atât pentru studenţii de la Facultăţile de Medicină şi Farmacie, cât şi pentru copiii sau bucureştenii interesaţi de fitoterapie. Angajamentul pe care ni l-am luat faţă de Grădina Botanică din Bucureştieste unul pe termen lung şi vom oferi tot suportul nostru pentru realizarea unui proiect valoros, care să contribuie la o mai bună cunoaştere a rolului naturii în viaţa noastră,” a declarat Lucia Costea, managing partner Secom ®.

2 jpg jpeg

Sectorul de plante medicinale şi utile a existat încă din anul 1886, din momentul în care Grădina Botanică din Bucureşti a fost amenajată în spaţiul din Şoseaua Cotroceni. Design-ul său, sub forma unui labirint, este la fel de vechi precum sectorul în sine. În prezent, peste 300 de specii de specii sunt plantate în acest sector (plante medicinale şi plante utile), toate grupate în 26 de segmente, în funcţie de aria terapeutică sau domeniul în care pot fi folosite, de exemplu: plante pentru afecţiunile sistemului cardiovascular, plante pentru metabolism şi nutriţie, plante pentru imunitate sau plante utilizate în industria cosmetică.

„În cazul sectorului cu plante medicinale şi utile căutam soluţii pentru revitalizarea zonei. De aceea, am primit cu bucurie propunerea de parteneriat din partea companiei Secom ® pentru reamenajarea întregului sector. La scurt timp după începerea colaborării s-au întâmplat minuni: mobilizarea a fost extraordinară, au fost realizate lucrări pe care, fără sprijin, nu am fi reuşit să le facem singuri. Astfel de parteneriate sunt vitale pentru longevitatea Grădinii Botanice, dar să nu uităm că depinde de noi toţi să îi păstrăm frumuseţea în timp.” a declarat Paulina Anastasiu, director al Grădinii Botanice din Bucureşti.

La evenimentul de lansare a ”Grădinii cu remedii” a participat şi Tatiana Onisei, Şef Serviciu în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA Bucureşti), care a dezbătut pe baza obiceiurilor de consum ale românilor în domeniul plantelor medicinale şi produselor derivate din acestea.

„Conceptul de medicină integrativă promovat de compania Secom® este unul foarte benefic pentru educarea populaţiei – oamenii trebuie să conştientizeze importanţa consultării unui specialist atunci când consumă plante medicinale şi produse derivate. Apreciez iniţativa companiei de a lansa un proiect precum „Grădina cu remedii”, este foarte important să înţelegem cât de însemnată este educaţia în management-ul propriei noastre sănătăţi” a declara Tatiana Onisei.

2 jpg jpeg