Salcia, leacul care combate durerile

1 2 jpg jpeg

Primele atest─âri ale utiliz─ârii salciei ca medicament dateaz─â din secolul IV ├«nainte de Hristos, c├ónd Hipocrat recomanda mestecarea scoar┼úei de salcie pentru a trata guta ┼či durerile reumatice. De asemenea, amerindienii foloseau salcia pe post de analgezic, ├«n special pentru durerile de din┼úi.

Salcia mai este numit─â ┼či aspirina natural─â ┼či asta datorit─â faptului c─â ├«n scoar┼úa sa se g─âse┼čte salicilin─â, substan┼úa activ─â din aspirin─â. De┼či efectul s─âu nu se simte imediat, ca ├«n cazul unei pastile, el se men┼úine pentru mai mult timp. Salcia alb─â este cea mai bogat─â ├«n salicilin─â, iar momentul prielnic pentru a recolta coaj─â de salcie este prim─âvara.

Combate cele mai frecvente dureri

Cefaleea, durerile menstruale ┼či cele articulare pot fi reduse cu ajutorul infuziei din pulbere de salcie. Peste 200 de ml de ap─â fierbinte se pun 2 linguri┼úe de coaj─â de salcie. Se las─â la infuzat p├ón─â ajunge la temperatura camerei ┼či se bea cu ├«nghi┼úituri mici pe parcursul zilei.

Remediul are efect analgezic, antiinflamator ┼či sedativ. Pentru a alina durerile ├«n g├ót este de ajuns s─â faci gargar─â cu decoct din coaj─â de salcie. Se fierb 20-30 de minute 2 linguri de coaj─â de salcie ├«n 250 ml ap─â. Dup─â ce s-a r─âcit, se strecoar─â ┼či se face gargar─â de 3-4 ori pe zi, p├ón─â la dispari┼úia durerilor.

Scade febra

Salcia este recomandat─â ├«n cazul st─ârilor febrile cauzate de grip─â sau r─âceal─â, amelioreaz─â simptomele bron┼čitei ┼či combate insomniile. Se ia c├óte o linguri┼ú─â ras─â de pulbere din coaj─â de salcie, care se poate ┼úine sub limb─â, ┼či apoi se ├«nghite cu pu┼úin─â ap─â.

Pentru un gust mai bun, se poate amesteca ├«ntr-o cea┼čc─â de compot ne├«ndulcit. Tratamentul se administreaz─â p├ón─â la dispari┼úia simptomelor, dar nu mai mult de 2 s─âpt─âm├óni.

Gr─âbe┼čte vindecarea r─ânilor

Pulberea din coaj─â de salcie are efect cicatrizant ┼či este un antiseptic natural. ├Äntr-un litru de ap─â se fierb 6 linguri de scoar┼ú─â de salcie, t─âiat─â c├ót mai m─ârunt. Dup─â 15-20 de minute se stinge focul, se las─â s─â se r─âceasc─â la temperatura camerei ┼či se strecoar─â. Se spal─â rana cu acest decoct, dup─â care se pun comprese cu acest remediu pentru o jum─âtate de or─â. Utiliz─âri externe

- Hemoroizi-comprese cu decoct

- Afte bucale, infecţii gingivale-clătiri ale gurii cu decoct de 3 ori pe zi

- Oprirea lactaţiei-comprese pe sâni de minimum 1-2 ore

- Transpiraţie excesivă-băi cu decoct de salcie

- Dureri reumatice-băi din decoct fiert împreună cu frunze tinere de salcie

Sfatul Click! S─ân─âtate: ├Än scop terapeutic este recomandat─â coaja de salcie alb─â, str├óns─â doar de pe copacii sau ramurele tinere, ├«nainte de apari┼úia primelor frunze. Se taie c├ót mai m─ârunt ┼či se las─â 2 s─âpt─âm├óni la uscat, ├«ntr-un loc bine aerisit.

Atunci c├ónd se rupe, f─âr─â s─â se ├«ndoaie, este suficient de uscat─â. Se p─âstreaz─â ├«n pungi de h├órtie. Pulberea se ob┼úine prin m─âcinarea prin r├ó┼čni┼úa de cafea a unei cantit─â┼úi mici de coaj─â, deoarece remediul este mai eficient c├ót timp este proasp─ât preparat.

Seva de salcie este util─â ├«n boli ale ochilor precum tulbur─âri ale cristalinului ┼či corpului vitros, tulbur─âri ale vederii, inflama┼úii oculare, cataract─â ┼či conjunctivit─â. Ea cre┼čte capacitatea vizual─â ┼či revitalizeaz─â ochiul ├«mb─âtr├ónit.

Mugurii de salcie alb─â ac┼úioneaz─â asupra sistemului nervos central, av├ónd efect sedativ, ┼či asupra sistemului hematopoietic, stimul├ónd formarea globulelor ro┼čii.

De asemenea, maceratul de salcie albă se utilizează în tulburări endocrine, unde există lipsă de estrogen sau de testosteron. Astfel, se poate recomanda în amenoree (lipsa menstruaţiei), dismenoree (dureri la menstruaţie), sindrom premenstrual sau tulburări de menopauză.