Salcia, analgezic natural

1 2 jpg jpeg

Numită şi „răchita albă“ este întâlnită cu precădere în zonele de şes, pentru că are nevoie de umiditate.

De la salcie, mai ales de la specia numită „salcie albă“ se foloseşte

ei căci are proprietăţi curative, dar se mai utilizează şi frunzele şi mâţişorii. Coaja salciei conţine salicină, populină, oxalaţi, enzime, taninuri, flavonoizi. Se extrage în lunile de primăvară, înainte să-i apară frunzele, deoarece atunci este foarte bogată în salicină.

Ştiai că...

...acidul acetilsalicilic din aspirină a fost extras pentru prima oara în anul 1835, din scoarţa de salcie albă?

Scade febra

Hippocrate o utiliza pentru scăderea temperaturii şi o mai recomanda pentru combaterea durerilor de spate dar şi în caz de reumatism. Pentru aceste probleme le spunea suferinzilor să consume ceai din scoarţă de salcie albă.

Aspirina naturală

Dacă te doare capul, în loc să iei o pastilă pe bază de acid acetilsalicic, ia un remediu natural pe bază de salcie. Salcia conţine salicină, ajută în calmarea durerilor de cap şi a nevralgiilor.

Mai nou, există în magazinele naturiste mici bucăţi de scoarţă de salcie pentru mestecat, dar şi ceaiuri, praf sau tincturi din salcie.

Combate inflamaţiile şi durerile

Inhibă ciclooxigenaza şi prostaglandinele, reducând astfel inflamaţiile şi durerile apărute în cazul artritei şi a osteoartritelor. De altfel, combate şi alte dureri nu doar pe cele de articulaţii, ci şi pe cele musculare, cele apărute în reumatism şi pe cele menstruale. Şi cei care nu reuşesc să doarmă, sunt trişti şi suferă de anxietate pot încerca acest remediu.

Previne infarctul

Ceaiul de salcie albă are acelaşi efect ca al aspirinei sintetice, despre care se spune că dacă iei o doză mică poţi preveni infarctul şi atacul vascular cerebral. Şi ceaiul de salcie subţiază sângele astfel încât să nu se mai formeze cheaguri, însă trebuie avută mare grijă câtă cantitate de salicină consumi.

Adaugă 1-2 linguriţe de scoarţă uscată în 250 ml apă fiartă. Lasă la fiert circa 10 minute. După aceea, lasă la infuzat 20-30 minute. Bea 1-3 căni pe zi.

Tratează acneea

Extractul de salcie albă datorită nivelului ridicat de salicină este utilizat în industria cosmetică deoarece are acţiuni antiinflamatorii, este puternic astringent şi calmează pielea.

Decoct din scoarţă de salcie

Se foloseşte pentru combaterea durerilor, pentru scăderea febrei, contra răcelilor, insomniilor şi depresiei.

Cum procedezi: Ia 10 g de bucăţele de scoarţă şi adaugă-le peste 200 ml de apă rece. Dă-le să fiarbă 5 minute şi lasă-le să infuzeze încă 10 minute. Poţi îndulci cu miere. Poţi lua 2-3 linguri pe zi până se remediază problema. Cere înainte sfatul medicului.

De reţinut!

Doza optimă de acest remediu constă în maxim 240 mg pe zi! Dacă te ştii alergic la aspirină, poţi fi şi la aspirină, deci nu e indicat s-o consumi. De asemenea, dacă eşti însărcinată sau alăptezi, ori iei medicamente pentru alte afecţiuni, trebuie cerut înainte sfatul medicului.

Dacă depăşeşti doza recomandată de specialist există pericolul de ulcer gastric sau cancer gastric.

La copii se poate declanşa sindromul Reye.

Nu se recomandă celor cu diabet, astm, gută, gastrită, hemofilie.