Rostopasca, leacul tău în peste 100 de afecţiuni

2 jpg jpeg

Conţine alcaloizi, sparteină, vitamina C, ulei volatil, flavonoizi, saponoide, săruri minerale, compuşi care o recomandă în tratamentul a peste o sută de afecţiuni. Printre cele mai importante se numără colicile biliare, dischinezia biliară, acneea, eczemele, enterocolitele, hepatitele acute şi cronice. Rostopasca poate fi un bun remediu şi în tratamentul leucemiei. Ştiai că, în cazul cancerelor hepatice, extractul de plantă poate opri procesul de dezvoltare a tumorilor?

Extern, tratează eczemele şi negii

Bătăturile, dar şi tumorile maligne de piele se pot trata cu ajutorul compreselor cu infuzie şi suc de rostopască. Pentru cataractă şi petele de pe cornee, se recomandă sucul de rostopască. Se ia o frunză de plantă, se spală, iar tulpina ei se presează cu degetele până iese un lichid de culoare portocalie. Cu sucul extras se unge pleoapa înspre coada ochiului.

Eczemele se pot trata cu alifie de rostopască. Se prepară din 30 g pulbere de rostopască şi 15 g vaselină, la care se adaugă 10 ml ulei de măsline. Cu acest amestec se ung rănile şi se pansează. Pansamentul trebuie să stea 2-3 zile, după care se poate schimba până la vindecare.

Negii pot fi „şterşi“ de pe piele tot cu suc de rostopască. Se aplică lichidul pe suprafaţa afectată, tamponând uşor şi se lasă să acţioneze în profunzime. Se repetă în fiecare dimineaţă şi seară. În cel mult o lună şi jumătate de tratament, negii vor dispărea. Sucul de rostopască e eficient şi în tratarea herpesurilor bucale şi genitale.

Atenţie! Poate deveni toxică!

Din cauza alcaloizilor în număr mare din conţinut, rostopasca devine extrem de toxică dacă este depăşită doza recomandată. Indiferent de afecţiune, nu se poate administra de către un adult care cântăreşte 75 de kilograme mai mult de 4 g de plantă uscată în fiecare zi.

Depăşirea dozei recomandate duce la complicaţii precum gastroenterită, tuse, probleme de respiraţie, spasme digestive, halucinaţii şi tulburări cardiace. Nu se recomandă gravidelor şi copiilor sub 12 ani.

Ce poate trata pe cale internă

Rostopasca este hematopoietică, adică ajută la formarea sângelui, de aceea se recomandă în tratamentul leucemiei. Se face un amestec din urzici, mlădiţe de soc şi rostopască, 2 linguriţe de plante uscate la 250 ml apă clocotită şi se beau 2 l pe zi.

Bolile hepato-biliare, cum sunt hepatita cronică şi dischinezia biliară, se utilizează tinctura de rostopască. De 3 ori pe zi se consumă 10 picături de tinctură. În tratamentul gastritei se recomandă consumul a câte 10 picături de tinctură, de 4-6 ori pe zi.

Hemoroizii se pot vindeca tot cu ajutorul acestei plante. Se beau cu înghiţituri mici2-3 căni cu infuzie în fiecare zi.