Remedii contra mahmurelii

1 2 jpg jpeg

Ameţeli, greaţă, vărsături, dureri de cap şi arsuri gastrice – toate sunt semne ale mahmurelii. În acest caz, ai nevoie de un mic dejun proteic, cu ouă fierte tari şi brânză de vaci sau telemea, te poţi reface cu ceaiuri, supe, ciorbe, zeamă de varză. Şi mierea, perele şi strugurii te-ar ajuta. Fructoza pe care o conţin accelerează metabolizarea alcoolului. Pulbere de fructe de armurariu După o masă copioasă la care ai făcut exces de băuturi cu alcool, celulele hepatice au nevoie de refacere. Fructele de armurariu le protejează şi stimulează regenerarea acestora. Au un conţinut ridicat de silimarină, un grup de flavonoide (silibină, silidianină şi silicristină) care, pe lângă efectul antioxidant, normalizează transaminazele serice şi elimină toxinele de sânge. De aceea, armurariul mai este numit „purificatorul sângelui”.

Încetineşte viteza de absorbţie a substanţelor toxice la nivelul celulelor hepatice. Se prepară o infuzie din fructele de armurariu măcinate astfel: peste 1 linguriţă de pulbere se toarnă 1 cană cu apă fiartă. După 15 minute, se strecoară. Este nevoie de 2 căni de ceai pe zi, dimineaţa şi seara, urmate de odihnă 20 de minute, aşezat pe dreapta. Reţine că pulberea de armurariu trebuie păstrată la rece şi se oxidează după 24 de ore, deci nu măcina foarte multe fructe uscate!

Din cantităţi egale de soc, cicoare, păpădie şi trei-fraţi-pătaţi uscate şi mărunţite poţi face un ceai care stimulează diureza. Aceasta atrage după sine eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului şi rinichilor. Rol depurativ are în principal planta trei-fraţi-pătaţi.

Socul are efect diuretic şi sudorific (accelerează transpiraţia), iar cicoarea şi păpădia măresc secreţia de bilă, ceea ce uşurează şi digestia. Se pune 1 linguriţă de amestec la 250 ml de apă clocotită şi se infuzează un sfert de oră. Se beau 2 sau 3 căni de ceai pe zi, până la dispariţia simptomelor mahmurelii.

Sfat

Cu infuzie de armurariu se poate ţine şi o cură de 14 zile, pentru refacerea ficatului.

Starea de funcţionare a ficatului şi a rinichilor se poate îmbunătăţi cu ajutorul ceaiului de cimbrişor. Planta are acţiune antiseptică puternică, conţine tanin şi substanţe amare. Deoarece vărsăturile provoacă anemii şi pierderi importante de vitamine şi minerale, este util ceaiul de cimbrişor, care este un bun tonic.

Citeşte şi: A fost descoperit fructul antimahmureală

Se face o infuzie concentrată dintr-o ceaşcă de apă şi 2 linguri de cimbrişor uscat. Din ea se iau 2-3 linguri pe zi. O altă variantă ar fi să bei 2 căni de ceai pe zi, făcut din 250 ml de apă fiartă şi 1 linguriţă de plantă.

...silimarina este de 10 ori mai eficientă ca antioxidant decât vitamina E?

Este bine să asociaţi consumul de alcool cu consumul de alimente şi de apă. Dacă totuşi vă treziţi a doua zi cu o stare neplăcută, hidrataţi-vă corespunzător cu apă simplă, apă cu lămâie şi miere, sucuri naturale de fructe şi legume.

Puteţi bea şi o cafea sau, de preferat, 2-3 căni de ceai verde sau negru, ceai de mentă, muşeţel, armurariu, cimbru, păpădie, urzică, sunătoare, soc. Pentru protecţia ficatului, luaţi extract de armurariu (silimarină) sau de ginseng, ulei de cătină, drojdie de bere.