Rădăcina de ţelină – proprietăţi

1 2 jpg jpeg

Rădăcina de ţelină conţine vitamina A, B, C, K, PP, dar şi minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. În plus, ţelina conţine şi hormoni şi uleiuri esenţiale. Fitonutrienţii şi alte substanţe care intră în compoziţia sa au şi proprietăţi anti-cancer.

Rădăcina de ţelină are numeroase proprietăţi medicinale

Ea este folosită pentru a trata anxietatea uşoară şi agitaţia, pentru lipsa de apetit, oboseală, tuse, dar şi ca un vermifug (substanţă care distruge viermii intestinali).

Este bine de ştiut şi faptul că datorită uneia dintre proprietăţi, rădăcina de ţelină reuşeşte să combată radicalii liberi, prevenind astfel cancerul colonului şi pe cel al stomacului.

Pe de altă parte, rădăcina de ţelină mai are şi alte proprietăţi. Ea poate fi folosită în litiază renală, edeme, hidropizie, bronşite cronice, astm, albuminurie, nervozitate, sterilitate, impotenţă, hipertensiune arterială, obezitate, demineralizare, febră, ulceraţii ale pielii, degerături.

Rădăcina de ţelină este indicată şi persoanelor care suferă de diabet datorită faptului că această legumă conţine o substanţă asemănătoare insulinei.

De asemenea, rădăcina de ţelină poate fi folosită şi ca un aliment anti stres, având acţiune relaxantă asupra sistemului nervos. Este foarte bună şi în reumatism. Părintele medicinei, Hipocrate, recomanda, în urmă cu 2.500 de ani, să fie folosită ţelina „în tratamentul nervilor zdruncinaţi“.

Te ajută să scapi de pietrele la rinichi, printre proprietăţile rădăcinii de ţelină

Rădăcina de ţelină conţine 95% apă şi, de aceea, este indicată în alimentaţia de zi cu zi, fără riscul de a te îngrăşa. Includerea rădăcinii de ţelină în dietă ne va ajuta să ardem mai multe calorii decât consumam. Practic, prin efectele diuretice şi depurative, rădăcina de ţelină favorizează scăderea grăsimilor şi a apei din organism, cu acţiune directă asupra obezităţii şi celulitei. După consumul ţelinei se constată o diminuare a senzaţiei de foame.

Printre proprietăţile rădăcinii de ţelină se numără şi faptul că purifică sângele, eliminând toxinele, ajută la dizolvarea şi eliminarea pietrelor la rinichi, prevenind reapariţia lor. De asemenea, rădăcina de ţelină este un excelent diuretic.

Totodată, rădăcina de ţelină este recunoscută datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare. Consumată în mod regulat, această legumă diminuează simptomele afecţiunilor articulare. În acest sens, se recomandă un tratament de cel puţin 3 luni, timp în care se consumă rădăcină de ţelină făcută la aburi (trebuie să fie fiartă doar pe jumătate).

În timpul sarcinii, rădăcina de ţelină nu trebuie consumată crudă, ci doar fiartă. În cazuri rare, ţelina poate produce alergii, traduse prin urticarie, deranjamente digestive sau catar respirator.