Pulberi cu puteri vindecătoare

1 2 jpg jpeg

«Prafurile» de plante ne scapă de toxine

Pulberile terapeutice le obţii tocând mărunt plantele uscate cu ajutorul unui mojar sau cu râşniţa electrică, iar amestecul trebuie să fie ţinut într-un recipient închis ermetic.

Cicoarea conţine substanţe amare, inulină şi tanin, care îi conferă puteri coleretice (stimulează secreţia biliară) şi colagoge (favorizează evacuarea bilei în duoden).

Planta este indicată în special pentru detoxifierea ficatului. În acest scop, se mărunţesc rădăcină şi frunze de cicoare şi se consumă jumătate de linguriţă, trei zile pe săptămână, într-o cură de şase săptămâni.

Pentru detoxifierea rinichilor, se amestecă în cantităţi egale (20 g) splinuţă, osul-iepurelui şi sânziene. Se ia câte o linguriţă, cu un pahar cu apă plată, o dată pe săptămână, timp de şase săptămâni.

Pentru detoxifierea intestinală, amestecă în părţi egale frunze de ceai verde, flori şi frunze de turiţa-mare şi flori de muşeţel. Ia câte o linguriţă, de două ori pe săptămână, într-o cură de şase săptămâni.

Argila, remediu bun la toate

Argila are adevărate virtuţi antibiotice, cicatrizante, antitoxice şi antiinflamatoare, fiind folosită în numeroase probleme de sănătate.

După o toxiinfecţie alimentară, organismul se reface mai repede cu ajutorul curei cu argilă.

Pune o linguriţă de pulbere de argilă într-un pahar cu apă plată şi lasă astfel până dimineaţă, când bei doar apa limpede (mâlul îl arunci).

Cura o ţii timp de o lună, perioadă în care nu trebuie să consumi alcool.

Ca remediu extern, cataplasmele cu argilă dau rezultate în calmarea durerilor reumatice şi de rinichi, în nevralgii, fracturi şi în entorse.

Amestecă argila cu apă, până obţii o pastă de consistenţă medie. Compresa se aplică fie direct pe piele (cel mult 2 cm grosime), fie pe un tifon pe care îl aşezi pe zona dureroasă şi laşi să acţioneze două ore.

În cazul durerilor, cataplasmele este bine să fie călduţe (se încălzesc pe o baie cu aburi), iar în cazul inflamaţiilor, trebuie să fie reci.

Bicarbonatul de sodiu, bun în sinuzită

Dacă ai sinuzită, îi poţi veni de hac cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Pune o linguriţă de bicarbonat într-o ceşcuţă cu apă caldă şi fă cu acest amestec spălături nazale; vei respira mai uşor.

Dacă vrei să te relaxezi după o zi extenuantă, pune două ceşti pline cu bicarbonat în cada cu apă caldă şi stai în ea 30 de minute.

După o masă copioasă, pentru a preveni indigestia, dizolvă o lingură de bicarbonat într-un pahar cu apă. Remediul este bun şi dacă ai infecţie urinară.

Precauţii

Nu abuza de remediile interne pe bază de bicarbonat dacă ai hipertensiune sau insuficienţă renală (din cauza sodiului conţinut).

Sfat: Câtă vreme ţii cură de detoxifiere cu plante, nu consuma mezeluri.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţe în terapii complementare, Centrul Medical Clar Med, Bucureşti

2 jpg jpeg

Detoxifierea cu pulbere, indicată toamna

Toamna şi primăvara sunt cele mai bune momente pentru a ţine cure de dezintoxicare.

Toamna se pregăteşte organismul pentru perioada rece, iar dezintoxicarea se face pe parcursul a 6 săptămâni.

Pentru acest lucru, se pot folosi pulberi din plante. Pulberea se obţine prin mărunţirea manuală a frunzelor, florilor sau a tulpinilor plantelor pe care le utilizăm.

Dozele recomandate trebuie să fie respectate cu stricteţe, deoarece pulberea este un concentrat de plantă.

Pentru dezintoxicare se foloseşte următoarea reţetă: 5 g rădăcină de păpădie şi câte 15 g de coada-calului, frunze de urzică, flori de gălbenele şi flori de ciuboţica-cucului.

Se mărunţesc împreună şi din amestecul obţinut se consumă dimineaţa pe stomacul gol ½ de linguriţă (2,5 g) cu un pahar de 200 ml cu apă plată.

Cura se ţine 6 săptămâni.