Pufuliţa stinge arsurile la stomac

1 2 jpg jpeg

Pufuliţa (Epilobium parviflorum) conţine substanţe active importante precum taninuri, mucilagii şi flavonoide, uleiuri volatie, acizi graşi, aminoacizi esenţiali, vitaminele C, E, K şi numeroase săruri minerale. Se recomandă în tratarea cirozei, a hepatitei cronice, cât şi în gastrite. Are capacitatea de a reduce inflamaţiile, ameliorează simptomele adenomului de prostată, calmează colonul iritabil, eczemele, inflamaţiile gâtului. În medicina naturistă se folosesc părţile aeriene, recoltate la sfârşitul sezonului de înflorire, în luna mai.

Adjuvant în tulburările gastro intestinale

Planta este folosită atât în tratamentul arsurilor la stomac, în ulcer gastric şi duodenal, cât şi in cazul tulburărilor renale, infecţiilor urinare, leziunilor mucoasei gurii şi al infecţiilor bronşice. Ca remediu, este folosit decoctul, obţinut din 2 linguriţe de plantă uscată, la 250 ml de apă rece, care se lasă la fiert 5 minute şi 1 minut la infuzat, apoi se strecoară. Se beau zilnic 2 căni, până la vindecare.

Cicatrizează rănile

Pufuliţa este un ideal cicatrizant datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, astringente, emoliente, cât şi a conţinutului de substanţe active esenţiale printre care acid cafeic, acid ursolic, elagic, polifenoli, saponine, antociani, pectine, vitamina C. Totodată are proprietăţi descongestionante, astringente, antiinflamatoare şi dezinfectante. Extern, infuzia de pufuliţă se utilizează drept cicatrizant pentru răni, putând fi folosită şi ca apă de gură, vindecând aftele şi ulceraţiile bucale.

Tratează tulburările renale

Fiind un antiinflamator excelent, pufuliţa are un efect excelent asupra vezicii urinare şi a prostatei. Se foloseşte în cazul tulburărilor renale, menstruale, infecţiilor urinare, însă trebuie să ai grijă dacă ai probleme cu tensiunea, căci aceasta poate să crească în urma tratamentului de lungă durată. Prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, pe care o strecori după 15 minute şi o bea-o pe stomacul gol. Se administrează 3 căni de infuzie în fiecare zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Calmează durerile

Infuzia de pufuliţă este un adjuvant în tratarea afecţiunilor prostatei, în special în calmarea durerilor în urma operaţiei, dar şi un ajutor în cazul afecţiunilor la nivelul rinichilor şi al vezicii urinare. Aceasta poate fi folosită şi la nivel extern pentru tratarea ulceraţiilor gurii şi a leucoreei.

Ajută la tratarea colicilor biliari

Foarte eficient în tratarea coilicilor biliari, cât şi pentru afecţiuni de altă natură, precum impotenţa sexuală, leucoreea, diareea cronică, hemoragia uterină, este ceaiul de pufuliţă. Acesta se obţine prin adăugarea unei linguriţe de plantă la 1 cană de apă clocotită, care se lasă 10 minute, după care se strecoară. Se beau 2 căni de ceai în fiecare zi, administrate dimineaţa, înainte de masă şi seara înainte de culcare.

Tratează bolile ficatului

Cele mai eficiente leacuri cu pufuliţă sunt maceratul la rece şi pulberea, deoarece păstrează intacte proprietăţile curative ale plantei. În cazul bolilor de ficat, în special a celor aflate într-un stadiu avansat, se recomandă folosirea pulberii, obţinută prin măcinarea cu râşniţa de cafea. Se administrează câte o1linguriţă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea obţinută se ţine sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu apă. Remediul este de folos şi în cazul cirozei dacă îl combini, în părţi egale, cu anghinare şi pelin.

Efecte adverse!

Pufuliţa este contraindicată în sarcină şi în alăptare. Nu se depăşesc dozele admise pentru că pot apărea aritmii şi oprirea inimii în diastolă. Tratamentul trebuie prescris doar de un fitoterapeut!