Protejează-ţi ficatul cu suc de pătrunjel

1 2 jpg jpeg

sunt folosite în alimentaţie, la pregătirea şi condimentarea diferitelor mâncăruri, sucuri sau în stare crudă. Cele mai consumate rădăcinoase sunt: morcovul, pătrunjelul, ţelina, păstârnacul, sfecla şi ridichile.

Este cultivat şi apreciat în toată lumea pentru rădăcina sa, recomandată într-o mulţime de afecţiuni. În Europa, în perioada de iarnă se pregătesc murături mixe ce conţin morcovi, roşii culese prematur înainte de coacerea completă, varză, ardei, dar şi fructe cum ar fi: pepene roşu, mere, pere şi gutui.

Efectele benefice pentru organism şi menţinerea stării de sănătate se datorează conţinutului de compuşi, cum ar fi beta-caroten, vitamina A, minerale şi antioxidanţi în cantităţi ample. Un pahar de suc de morcovi băut dimineaţa, pe stomacul gol, întăreşte imunitatea, vederea, curăţă şi vindecă pielea bolnavă.

Deţine numeroase substanţe nutritive care ţin la distanţă mai bine de 70 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, mai mult fier decât spanacul, provitamina A şi vitamina C. Pătrunjelul protejează ficatul, calmează alergiile, tratează constipaţia, scade colesterolul şi protejează vasele de sânge.

Terapia cu suc de pătrunjel contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă. Pentru că este foarte concentrat, sucul de pătrunjel se consumă numai în combinaţie cu suc de morcov ori ţelină.

Crudă, coaptă sau fiartă, sfecla roşie îşi păstrează compoziţia nealterată fiind un aliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni. Sucul de sfeclă roşie, bogat în vitamine şi minerale, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi detoxifică ficatul.

Este bogată în vitamine şi minerale. Consumul de ţelină duce la tonifierea organismului şi a sistemului nervos. De asemenea, ţelina este un bun remediu al obezităţii, favorizează digestia, provoacă eliminarea gazelor intestinale, elimină toxinele, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat, stimulează secreţia glandelor mamare, determină scăderea glucozei în sânge şi a tensiunii arteriale. Are gust uşor sărat. De aceea, se recomandă ca sucul de ţelină să fie amestecat cu sucurile fructelor dulci.