Proprietăţile terapeutice ale mărarului

2 jpg jpeg

M─ârarul este rezistent la frig ┼či se seam─ân─â toamna sau prim─âvara timpuriu. Are un gust u┼čor dulceag, frunzele proaspete fiind u┼čor mai dulci dec├ót planta uscat─â. Ofer─â corpului cantit─â┼úi importante de fier, zinc, Vitamina A ┼či vitamina C, substan┼úe benefice pentru mamele care al─âpteaz─â. De asemenea, este bogat ├«n vitaminele B1 ┼či B2, potasiu, sodium, sulf ┼či alte substan┼úe minerale importante.

Te scapă de kilogramele în plus

M─ârarul este recomandat ├«n regimurile pentru sl─âbit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul. Ceaiul din semin┼úe de m─ârar reface frumuse┼úea ┼či suple┼úea abdomenului ┼či a coapselor, datorit─â propriet─â┼úilor sale diuretice.

Stimuleaz─â digestia

M─ârarul m─ârun┼úit sau m─ârarul uscat este folosit ├«n aromatizarea salatelor vegane, a ciorbelor ┼či supelor de legume, ├«n prepararea deverselor m├ónc─âruri cu cartofi, a br├ónzeturilor din soia (tofu cu m─ârar), a omletelor, a droburilor din soia, linte sau n─âut. M─ârarul stimuleaz─â digestia ┼či regleaz─â metabolismul.

Combate depresia

Consumul de mărar fortifică sistemul nervos, mai mult chiar masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistenţă psihică în momentele grele ale vieţii.

Stimuleaz─â activitatea rinichilor

O alimenta┼úie bogat─â ├«n sucuri proaspete din verde┼úuri ┼či l─âm├óie ajut─â la eliminarea colicilor ┼či a pietrelor localizate la rinichi. Cur─â cu ceai de m─ârar sau cu sucul proasp─ât de m─ârar consumat zilnic timp de dou─â s─âpt─âm├óni previn infec┼úiile urinare.

├Änt─âre┼čte oasele

Seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu din tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.

Împrospătează respiraţia

Mestec─â frunze ┼či semin┼úe de m─ârar pentru a avea o respira┼úie fresh. Mai mult dec├ót at├ót, semin┼úele au puterea de a calma dureri u┼čoare de cap ┼či de din┼úi. C├óteva semin┼úe de m─ârar, mestecate, ├«ndep─ârteaz─â sughi┼úul ┼či stabilesc o digestie bun─â.

Află AICI ce poţi trata cu plantele aromatice!

Pulberea de m─ârar

Se ob┼úine prin macinarea semin┼úelor ┼či a inflorescen┼úelor uscate cu ajutorul unei r─â┼čni┼úe. Se poate lua de dou─â ori pe zi c├óte o linguri┼ú─â, ├«ns─â, ├«nainte de a fi ├«nghi┼úit─â, se ┼úine timp de 10-15 minute sub limb─â. Tratamentul dureaz─â 21 de zile.

Atenţie!

Uleiul eteric de m─ârar este contraindicat femeilor gravide sau care al─âpteaz─â ┼či persoanelor cu regim hiposodat strict, c─âci m─ârarul con┼úine sare mult─â ├«n componen┼úa sa chimic─â.