Propolisul, ÔÇ×doctorulÔÇť care are grij─â de s─ân─âtatea ta

1 2 jpg jpeg

Numit ┼či clei de albine, dat fiind aspectul s─âu v├óscos ┼či lipicios, ca de r─â┼čin─â, propolisul este o substan┼ú─â pe care o colecteaz─â albinele de pe cel pu┼úin 20 de specii de arbori - ├«n special de pe mugurii de plop ┼či de arin, de pe frunzele, mugurii ┼či scoar┼úa coniferelor ┼či a plopilor, a s─âlciilor ┼či a prunilor ┼či pe care o prelucreaz─â prin amestec cu secre┼úii salivare ┼či cear─â.

Observ├ónd c─â aceast─â substan┼ú─â joac─â rolul de pav─âz─â ├«mpotriva agresorilor externi, propolisul f─âc├ónd din stup o adev─ârat─â cetate, grecii l-au denumit propolis ceea ce ├«nseamn─â ÔÇ×partea din fa┼ú─â a cet─â┼úiiÔÇŁ.

Cu propolis se c─âptu┼česc pere┼úii stupului pentru a nu permite formarea curen┼úilor de aer. Albinele folosesc aceast─â substan┼ú─â pentru prevenirea ├«mboln─âvirilor, ca mijloc de ap─ârare ├«mpotriva microbilor ┼či a mucegaiurilor, dar ┼či pentru mumificarea prin ├«nvelire cu propolis a intru┼čilor stupului (diverse insecte sau ┼čoareci), care sunt omor├ó┼úi de albine, astfel ├«mpiedic├ónd putrezirea lor.

Ce conţine

Un amestec de substan┼úe, ├«n special: deriva┼úi flavonici, acid ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv ┼či negativ), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermen┼úi, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, stron┼úiu), substan┼úe antibiotice, r─â┼čini, acizi aromatici.

Compozi┼úia propolisului variaz─â ├«n func┼úie de specia vegetal─â de pe care s-a cules, dar, ├«n medie, acesta con┼úine 55% r─â┼čini ┼či balsamuri, 30% ceruri ┼či 10% uleiuri eterice.

Combate infecţiile

Administrat intern, propolisul este un biostimulator antibiotic natural ┼či poate fi folosit ├«n cazul afec┼úiunilor virale, bacteriene ┼či inflamatorii, spre exemplu ├«n grip─â ┼či afec┼úiuni respiratorii ÔÇô consumat ca atare sau ca tinctur─â pus─â ├«n ceai.

Luat─â ├«nc─â de la primele simptome de r─âceal─â, tinctura de propolis, ├«n amestec cu miere, ├«n doze mai mari (2-3 x 3ml/zi la adul┼úi ┼či 2-3 x 3 pic─âturi/kg/zi la copii mici) face ca boala s─â treac─â mai u┼čor ┼či mai repede. Singura contraindica┼úie de care trebuie s─â ┼úinem seam─â este alergia la produsele apicole.

INFO: Intern, propilusul se folose┼čte sub form─â de tinctur─â, miere propolizat─â, ap─â de propolis sau tablete.

6 afecţiuni în care este indicat

1. Candidoza oral─â (afte ┼či stomatite) ÔÇô se fac badijon─âri cu propolis sub form─â de solu┼úie glicerinat─â; 2. Infec┼úii gripale ÔÇô efect preventiv cresc├ónd imunitatea; efect curativ datorit─â propriet─â┼úilor antibacteriene ┼či antivirale ; 3. Cancer ÔÇô tinctur─â de propolis administrat─â intern, 30-50 de pic─âturi de 4 ori pe zi, poate ├«mpiedica dezvoltarea celulelor maligne 4. Bolile hepatice virale se amelioreaz─â ca urmare a tratamentului cu propolis proasp─ât; 5. Diabetul zaharat - tinctura de propolis poate avea efect benefic ├«n ambele tipuri de diabet. 6. Colesterolul ┼či tensiunea arterial─â ÔÇô ambele pot fi sc─âzute cu ajutorul propolisului.

BINE DE ┼×TIUT

ÔÇó Pentru stimularea imunit─â┼úii celor mici ÔÇô ├«n special la copiii care petrec mult timp ├«n colectivit─â┼úi ÔÇô speciali┼čtii recomand─â propolisul extract apos (una p├ón─â la trei pic─âturi pe kg corp pe zi). Produsul este foarte eficient, iar cei mici vor r─âci din ce ├«n ce mai rar.

ÔÇó Propolisul reface ┼úesuturile afectate de r─âni, t─âieturi ┼či mai ales arsuri sau deger─âturi ┼či este deosebit de eficient ├«n cicatrizare.

ÔÇó Propolisul vindec─â mucoasa bucal─â ┼či este recomandat ├«n s├ónger─ârile gingiilor.

Util în bolile de piele

Propolisul amelioreaz─â afec┼úiunile pielii: acneea, abcesele, ulcerele de piele, juliturile ┼či eczemele infec┼úioase. ├Än cazul celor din urm─â se pun zilnic comprese cu tinctur─â de propolis care se ┼úin o or─â. ├Än eczemele uscate se fac aplica┼úii cu unguent de propolis sau cu crem─â de galbenele ┼či propolis de 2-3 ori pe zi.