Prepară-ţi detergentul sănătos la tine acasă!

1 2 jpg jpeg

Acum poţi să îţi prepari un detergent sănătos, simplu, ieftin folosind ingrediente naturale pe care le ai deja acasă şi a căror eficienţă o vei observa încă de la prima folosire.

Probabil că ştii deja cât de util este bicarbonatul de sodiu, un produs natural care acţionează exact ca şi un deodorant şi dezinfectant. În plus neutralizează pH-ul dacă produsele tale sunt prea acide sau prea alcaline şi face materialele mai moi.

Pentru prepararea acestui detergent va trebui să foloseşti un săpun obişnuit de casă, ce se folosea în trecut la spălatul hainelor la mână. Acest tip de săpun este compus din grăsimi naturale, săpun de cocos şi glicerină.

Cum se prepară?

Ai nevoie de unul sau două săpunuri de casă, 2 căni de bicarbonat de sodiu, apă, ulei esenţial de lămâiţă, levănţică sau eucalipt pentru parfum.

Trece săpunul prin răzătoare, cât timp un litru de apă ajunge la punctul de fierbere, adaugă apoi săpunul ras şi lasă la foc mic, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Adaugă bicrbonatul de sodiu când săpunul începe să se topească şi amestecă până se dizolvă toate ingredientele.

Pentru a obţine şi un miros plăcut poţi să adaugi şi uleiul esenţial preferat aproximativ 15 ml. Lasă un pic cratiţa acoperită, apoi răstoarnă detergentul în sticle pentru depozitare. Când vrei să speli, agită biine sticla, pune în maşina de spălat detergentul obţinut şi bucură-te de o curăţare ecologică a hainelor tale.

Balsam de rufe bio?

Cel mai natural, ieftin şi eficient balsam de rufe pe care deja îl ai în casă este oţetul. Acesta curăţă hainele, face materialele mai moi, previne scămoşarea şi electrizarea lor. Acţiunea lui este benefică şi asupra apei, deoarece oţetul înmoaie apa prea dură de la prea mult calcar. Totodată, ajută şi la curăţarea interiorului maşinii de spălat de mizerie, săpun, calcar şi alte reziduuri. Poţi să combini oţetul cu diverse uleiuri esenţiale pentru a te bucura de un miros sănătos şi parfumat.

Astfel că uleiul de lămâie, portocală, mandarină te va ajuta să cureţi în profunzime, elimină reziduurile uleioase şi va oferi hainelor un parfum deosebit.

Dacă vrei să scapi de bacteriile din maşina de spălat, apelează la uleiul de arbore de ceai care este excelent pentru eliminarea ciupercilor.

În cazul în care nu ai niciun fel de ulei esenţial la îndemână, poţi adăuga peste oţet zeama de la o jumătate de lămâie.

Dacă hainele tale au pete greu de curăţat, freacă-le un pic înainte de spălare cu o pastă formată din bicarbonat de sodiu şi oţet. Pune-le apoi la spălat cu detergentul şi balsamul preparat în casă.

Vasul de toaletă se curăţă mai uşor

Uită de mirosul greu şi iritant al produselor din comerţ şi fă curăţenia de primăvară cu două ingrediente sănătoase. Oţetul care este uşor acid şi antimicrobian împreună cu bicarbonatul care este extrem de eficient în îndepărtarea petelor.

Înmoaie peria de curăţat wc-ul în oţet alb şi apoi presoară peste ea bicarbonatul, aproximativ un plic şi freacă vasul de toaletă. În scurt timp, vei obţine un miros de prospeţime şi o dezinfectare perfectă, de durată.

Astfel, vei economisi banii pe care obişnuiai să-i dai pe detergenţii din comerţ, vei câştiga timp şi o porţie de sănătate.