Prazul întăreşte sistemul imunitar

1 2 jpg jpeg

Un aliment de la care poţi consuma atât frunzele cât şi tulpina, acesibil cu un gust asemănător cepei însă oarecum mai dulce, este extrem de util în perioadele stresate, când eşti răcit sau dacă te confrunţi cu diabetul.

Bogat în apă şi vitamina A, C, E, K, B îţi aduce şi un aport de minerale dintre care amintim fier, magneziu, calciu şi nu în ultimul rând potasiu.

Ideal pentru metabolismul hepatic

Frunzele verzi ale prazului sunt bogate în aminoacizi esenţiali care ajută la buna funcţionare mai ales a metabolismului hepatic, iar flavonoizii, ka,pferolil şi compuşii sulfuraţi ajută la prevenirea aterosclerozei deoarece îi conferă prazului proprietăţi antihipertensive, transformând prazul într-un protector al sistemului circulator.

Cosnumat seara la cină, prazul te va ajuta să dormi mai bine tocmai datorită kampferolului ce menţine nivelul de serotonină şi dopamină în parametri optimi, prevenind stresul.

Află ce tratamente naturiste există pe bază de praz AICI

Are efect antioxidant

Practic , prazul este plin de antioxidanţi benefici pentru a preveni infecţiile respiratorii.

Astfel este cea mai naturală metodă de a ţine virozele la distanţă şi de a stimula menţinerea imunităţii pe tot parcursul anului.

Fiind un bun hipoglicemiant, poate fi consumat şi de persoanele dependente de insulină, în plus, datorită proprietăţilor laxative de care se bucură, va ajuta la buna funcţionare a tranzitului menţinând astfel colonul sănătos.

Având puţine calorii, poţi să îl foloseşti chiar şi în curele de slăbire.

Ţine cont de faptul că este un diuretic puternicce oferă în acelaşi timp rol antiseptic şi antiartritic, astfel că este contraindicat în afceţiuni precum litiaze renale şi biliare.

Este un bun regenerator celulară

Toate vitaminele şi minerale de care se bucură prazul ajută la regenerarea celulară, fiind una dintre cele mai des consumate legume mai ales la supe, extrem de accesibilă care lubrifiază mai ales pereţii intestinali grăbind evacuarea intestinelor, îndepărtând astfel paraziţii intestinali.

Conţinutul său de aproximativ 90% apă îl recomandă a se consuma mai ales în prezenţa bolilor de nutriţie precum obezitate, diabet sau rahitism.

Potrivit cercetătorilor germani, frunzele prazului conţin o substanţă monozaharidă All- Ozem ce are efact direct asupra insulinei, ajutând la creşterea nivelului hipoglicemic al acesteia.

Folosit în uz extern

Nu este bun doar pentru uzul intern, unde ajută la îmbunătăţirea întregii activităţi a organismului, dar se pare că este eficient folosit sub formă de cataplasmă, compresă sau spălături locale. În felul acesta, prazul contribuie la vindecarea plăgilor, a panariţiului, piodermitei sau a furunculelor.